"Greek National Pride" blog / ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ / ΔΝΤ

Κ. Κίρτσνερ: Η Αργεντινή δεν θα καμφθεί από «καμία απειλή»(Ελλάδα τ’ακούς;;)


Απάντηση της προέδρου της Αργεντινής σε προειδοποίηση του ΔΝΤ.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ απάντησε σήμερα σε μια προειδοποίηση του ΔΝΤ λέγοντας ότι η Αργεντινή δεν θα καμφθεί από «καμία απειλή», σε ομιλία της ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ταμείο θα βγάλει «κόκκινη κάρτα» στην Αργεντινή, αν η χώρα δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα των στατιστικών της στοιχείων που την θέτει ήδη στο στόχαστρο μιας διαδικασίας κυρώσεων από το Ταμείο.

«Η χώρα μου δεν είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ένα κυρίαρχο έθνος που παίρνει αποφάσεις με κυρίαρχο τρόπο και δεν θα αφήσει να υποβληθεί σε καμία πίεση, και ακόμη περισσότερο σε καμία απειλή», τόνισε η Κίρτσνερ.

«Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, είναι η πιο σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση από τη δεκαετία του ’30», δήλωσε απευθυνόμενη στην Λαγκάρντ.

Η Κίρτσνερ, κατά την ομιλία της, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιου είδους επικρίσεις από έναν οργανισμό (ΔΝΤ), ο οποίος, όπως είπε, είχε ανάμειξη στην οικονομική κατάρρευση της χώρας της, μία δεκαετία πριν, ενώ παράλληλα έπαιξε μεγάλο ρόλο στα τρέχοντα προβλήματα που μαστίζουν τις χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Κατά την εκπνοή δυο εξάμηνων διοριών, το ΔΝΤ έδωσε την περασμένη Τρίτη τρεις επιπλέον μήνες στην Αργεντινή για να διορθώσει τα μέτρα της για τον πληθωρισμό, για τον οποίο υπάρχει υποψία ότι έχει υποτιμηθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε μια διαδικασία μομφής που μπορεί να την οδηγήσει τελικά σε έναν αποκλεισμό από το ΔΝΤ.

Το 2011, η Αργεντινή ανακοίνωσε επίσημα ποσοστό πληθωρισμού στο 9,5%, αλλά τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν ότι ανέρχεται σε 23%.

Συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ του Ιράν και της Αργεντινής προκειμένου να συζητηθούν οι δύο επιθέσεις που συνέβησαν τη δεκαετία του ’90 στο Μπουένος Άϊρες και κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Δικαστήρια της Αργεντινής έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση του 1994, σε εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άϊρες, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι. Δύο χρόνια νωρίτερα μια ομάδα που συνδέεται με το Ιράν και η λιβανέζικη στρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ, είχαν αναλάβει την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, που προκάλεσε το θάνατο 29 ατόμων. Η Τεχεράνη είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με τις επιθέσεις.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρτσνερ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ύστερα από πολλά χρόνια άκαρπων διπλωματικών διαπραγματεύσεων, το Ιράν δέχτηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κίρτσνερ συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ιράν δήλωσε ότι «επιθυμεί να συνεργαστεί και να βοηθήσει στις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με τις επιθέσεις» και τόνισε ότι «απαιτεί αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε