"Greek National Pride" blog

Μερικά μαθήματα της στρατιωτικής επιχείρησης στο Μάλι


Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση «Serval» στο Μάλι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μπορούμε να βγάλουμε κάποια προκαταρκτικά συμπεράσματα από τις αεροπορικές επιχείρηση χαμηλής έντασης των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα αυτή.

1. Το πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Ακόμα και για έναν μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που έχουν ως αποστολή τις αεροπορικές επιδρομές, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να παρέχει τον απαραίτητο στόλο των ιπτάμενων τάνκερ. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν KC-135, όπως και άλλες χώρες πρόσφεραν επίσης εναέρια τάνκερ.

2. Το πρόβλημα με τα μεταγωγικά αεροσκάφη.

Σε μια σχετικά μικρή στρατιωτική επιχείρηση, όπως η «Serval», έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μεταφορικά αεροπλάνα από άλλες χώρες για να βοηθήσουν στην έγκυρη μεταφορά των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι. Επί του παρόντος, η γαλλική αεροπορική δύναμη στο Μάλι διαθέτει έξι Mirage 2000DS, έξι Rafale, δύο Mirage F1CR, τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ, μη επανδρωμένα οχήματα, καθώς και δύο C-160, C-130 και CN-235, που λειτουργεί από το Μπαμάκο, Ντζαμένα, Νιαμέι, Ντακάρ και το Αμπιτζάν.

 

 

3. Η ανάγκη για αεροσκάφος χαμηλού κόστους. Όπως στη Λιβύη, η επιχείρηση στο Μάλι επιβεβαίωσε την ανάγκη για ένα ανέξοδο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος. Το Rafale είναι ένα πολλαπλών ρόλων αεροσκάφος που μπορεί να εκτελέσει μια ευρεία ποικιλία αποστολών μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών αναγνώρισης. Αλλά είναι αρκετά ακριβό σε όρους ανά ώρα πτήσης, όπως και πολλά από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

4. Η ανάγκη για ένα μεγάλο αριθμό μέσων εναέριας επιτήρησης.

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τρία UAV Narfang, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στο Νίγηρα. Το ελάχιστο των μέσων που απαιτείται για την αποστολή της επιτήρησης, κατά τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας, είναιπέντε UAV. Τα UAV Narfang (μια έκδοση του ισραηλινού Heron) χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των περιοχών και των πόλεων, όπου θα πρέπει να προσγειωθoύν αλεξιπτωτιστές. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντοπίσουν τους αντίπαλους στις μεγάλες σε έκταση περιοχές του κεντρικού και βόρειου Μάλι. Για το λόγο αυτό, οι Βρετανοί πρόσφεραν το κατακοπευτικό αεροπλάνο Sentinel R.1.

5. Τα γαλλικά UAV δεν είναι εξοπλισμένα με όπλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βοήθεια των αμερικανικών συστημάτων, όπως το MQ-1, είναι υψίστης σημασίας.

6. Η ανάγκη για φθηνά πυρομαχικά.

Ακόμη και αν το Mirage 2000 και Rafale πέταξαν τις αποστολές τους με πυρομαχικά ακριβείας, δεδομένου του αξιόλογου των στόχων εδάφους, η οικονομική συνισταμένη είναι αναποτελεσματική. Αυτός είναι ο λόγος που τα Mirage F1CR πέταξαν τις αποστολές τους με κύριο φορτίο φθηνές μη κατευθυνόμενες βόμβες Mk-82, εξοπλισμένες με πυροκροτή για την έκρηξη πάνω από την επιφάνεια.

Με υλικό από The Aviationist, μετάφραση και τεχνική επιμέλεια fox2magazine.net

Σχολιάστε