"Greek National Pride" blog / ΑΛΒΑΝΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Τι ζήτησε η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας από τον Αβραμόπουλο


AAAS-630x420

Τη βούλησή τους για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Αλβανίδα ομόλογός του, Μιμή Κοδέλι.

Ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αλβανία, τόνισε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την ΕΕ χωρίς χώρες όπως η Αλβανία».

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν μαζί σαν δύο προοδευτικές χώρες και πρόσθεσε ότι επειδή έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη, να ξεκινήσουν από την ενέργεια, την εκπαίδευση και τον τουρισμό.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε την κ. Κοδέλι για τη θερμή υποδοχή, κάλεσε την Αλβανίδα ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν από κοινού σχέδια στον τομέα της άμυνας και στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.

«Να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ μας για ένα ασφαλέστερο μέλλον» υπογράμμισε από τη μεριά της η κ.Κοδέλι και εστίασε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αλβανικού υπουργείου Άμυνας, σε τρία σημεία: «να δημιουργήσει η κυβέρνηση της Αθήνας μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα και η εκπαίδευση να θεωρηθεί ένα βασικό θέμα και ως εκ τούτου να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση των παιδιών των Αλβανών μεταναστών. Τρίτο σημείο είναι η στενή συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας ως μέλη του NATO στον τομέα της ασφάλειας».

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Αγωγός TAP

O Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Νταμιαν Γκικνούρι συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη στα πλαίσια της επίσκεψης στα Τίρανα του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του κ. Γκικνούρι οι δύο υπουργοί επισήμαναν την σημασία του έργου του αγωγού φυσικού αερίου TAP για τις δύο χώρες.
Ο κ. Γκικνούρι τόνισε ότι ο TAP είναι ένα έργο που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί, επισήμαναν επίσης την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κυβερνήσεων για να διευκολυνθουν στο μέγιστο όλες οι φάσεις της υλοποίησης του έργου αυτού.

Οι κύριοι Γκικνούρι και Μανιάτης ,εξέφρασαν την προθυμία τους να δημιουργήσουν μηχανισμούς που είναι αναγκαίοι για την προώθηση του αγωγού TAP. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την επιθυμία η συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια.

onalert.gr

Σχολιάστε