"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Συμμαχίες / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / Τουρκία / USA

(Αφιερωμένο στην Κυρία Ρεπούση) Τζωρτζ Χόρτον


George-horton

Φωτογραφία από το: wikipedia

Ο Τζωρτζ Χόρτον (George Horton, 11 Οκτωβρίου 1859 – 1936) ή στην εξελληνισμένη μορφή του Γεώργιος Χόρτον ήταν Αμερικανός διπλωμάτης, ποιητής και φιλέλληνας.

Ο Χόρτον ήταν μέλος του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ, και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ως πρόξενος, πρωταρχικά στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

Υπηρέτησε επίσης σε δύο διαφορετικές περιόδους και στη Σμύρνη, από 1911 μέχρι 1917 όταν οι ΗΠΑ άνοιξαν διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη περίοδο 1919-1922 στη διάρκεια της ελληνικής «κατοχής» της Σμύρνης στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Ο Τζωρτζ Χόρτον γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1859 στη Φαιρβίγ (Fairville) ή Φαίρβιου (Fairview) της Νέας Υόρκης.

Το 1909 παντρεύτηκε την Ελληνοαμερικανίδα Αικατερίνη Σακοπούλου (Catherine Sacopoulo).

Σήμερα ο Χόρτον είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του αναφέρεται σχετικά στα γεγονότα που οδήγησαν στη πυρκαγιά και καταστροφή της Σμύρνης, και σ΄ εκείνα που συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, το 1922, στα οποία και υπήρξε αυτόπτης μάρτυς.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1926 και ο τίτλος του «Η Μάστιγα της Ασίας» (The Blight of Asia) αναφέρεται σ’ αυτό που ο Χόρτον θεωρούσε αποτρόπαιη συμπεριφορά των Τούρκων, και κατ’ επέκταση, ολόκληρου του Ισλάμ.

από το http:/ ?/el.wikipedia.org/wiki

—————————————————————————————————

Διαβάστε λοιπόν τι έγραφαν οι φίλοι και σύμμαχοι μας Αμερικανοί για τον Τζορτζ Χόρτον, του οποίου το βιβλίο έχω διαβάσει και στου οποίου (βιβλίου) οι μαρτυρίες ανήκουν σε τρίτους και όχι δικές του προσωπικές μαρτυρίες ώστε να είναι όσο το δυνατόν αντικειμενικός.

Κριτική στον Horton ως προξένου

Από το αμερικανικό ()  http://en.wikipedia.org/wiki/George_Horton

Ο Justin McCarthy υποστηρίζει ότι ο George Horton δεν ανέφερε στους ανωτέρους του, τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ελληνικές δυνάμεις κατά του τουρκικού άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ελληνικής κατοχής της Σμύρνης 1919-1922 (Ελληνική  κατοχή ;;;;;)

   Η αναφορά των γεγονότων στο Αϊδίνιο τονίζουμε ότι δεν είναι έμπιστες εκθέσεις λόγω των προκατειλημμένων πηγών, κυρίως Αμερικανικών, χρήζουν (περεταίρω) προσεκτικής εξέτασης.

Ο Horton , Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη το 1919, , ήταν έντονα Φιλέλληνας, τόσο πολύ, ώστε τα μέλη της Αμερικανικής, καθώς και η τουρκικής, κοινότητας στη Σμύρνη κατήγγειλαν τις προκαταλήψεις του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (US 867.00 / 302, John Μανωλά [της Νέας Υόρκης] στο Lansing, 11 Ιούλη του 1919).

Οι Εκθέσεις του Horton για το Αϊδίνιο ήταν το απόσταγμα εκθέσεων από Έλληνες (ΗΠΑ 867.00 / 288, Horton για την αμερικανική αποστολή, Παρίσι, Σμύρνη, 2 Ιουλίου 1919).

Ωστόσο, λόγω συντριπτικών στοιχείων από αμερικανούς και βρετανούς παρατηρητές, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα περί θηριωδίας των Τούρκων δηλώνοντας :

«Κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Τούρκους αφού οι Έλληνες είχαν οπισθοχωρήσει, ο χριστιανικός πληθυσμός προστατευόταν από έναν Βρετανό αξιωματικό και δύο Γάλλος αξιωματικός και από τουρκικά τακτικά στρατεύματα του παλιού 57ης τάγματος, οι οποίοι είναι καλά πειθαρχημένοι και σεβόταν τις ξένες σημαίες »(ΗΠΑ 867.00 / 295,

Εξακολουθούσε να μην παραδέχεταιι, παρά την ομόφωνη απόδειξη των εκπροσώπων των Συμμάχων στη σκηνή, ότι οι Έλληνες επιτέθηκαν στους Τούρκους.
Κατηγόρησε για όλα τα προβλήματα  στο Αϊδίνιο  τους Τούρκους, και ως ηθικούς αυτουργούς  τους Ιταλούς .

Το Βιβλίο του Χόρτον, Η κατάρα της Ασίας (Indianapolis, 1926) είναι μια μελέτη της νίκης της προκατάληψης ως προς τον λόγο.

Σε αυτό (το βιβλίο), περιγράφει τους Τούρκους ως «τους κατώτερους διανοητικά Μωαμεθανούς, με κανένα, ή έστω με μερικά, από τα χαρίσματα και επίτευγμα του πολιτισμού, χωρίς πολιτιστική ιστορία» (σελ. 209) και «το μόνο κλάδο της Μωαμεθανικής πίστης που δεν έχει κάνει ποτέ καμία συμβολή στην πρόοδο του πολιτισμού »(σελ. 255). [8]

————————————————————————————————————————–

ΝΑΝΣΙ ΧΟΡΤΟΝ – Η κόρη του αμερικανού προξένου στην Πόλη το 1922

 «Τα ΝΕΑ» συνάντησαν την κόρη του αμερικανού προξένου στη Σμύρνη το 1922, Τζορτζ Χόρτον.

Την τελευταία δεκαετία ζει μόνιμα στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να διαδίδει το συγγραφικό έργο αλλά και τις ιδέες του φιλέλληνα πατέρα της.

Στη Νάνσι Χόρτον αρέσει η οργάνωση και η τάξη.

Ιδιαίτερα ότι αφορά το συγγραφικό αρχείο του πατέρα της, Τζορτζ.

Στη βιβλιοθήκη του σαλονιού της, οι εκδόσεις των έργων του – στα αγγλικά και στα ελληνικά – είναι τοποθετημένες σχολαστικά σε δεκάδες αντίτυπα: ανά τίτλο και τόμο.

Σε έναν πράσινο φάκελο αποκόμματα από άρθρα ελληνικών και ξένων εφημερίδων είναι προσεκτικά ξεχωρισμένα με συνδετήρες.

Το μοναδικό εν ζωή παιδί του προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σμύρνη το 1922 ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα.

Τον Αύγουστο γιόρτασε τα 100ά της γενέθλια, έχοντας αφιερώσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες στη διάδοση των ιδεών του πατέρα της.

«Ενα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου από τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής γιατί ανήκα στο ανθρώπινο γένος», γράφει ο Τζορτζ Χόρτον στο βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας» (εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας) – το γνωστότερο ίσως έργο του – περιγράφοντας τις φλόγες που μαίνονταν στην παραλία πίσω από το τεράστιο και εγκλωβισμένο πλήθος, που έψαχνε τρόπο διαφυγής.

Οπως αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου η ιστορικός και ερευνήτρια Βάνα Σολομωνίδου – η οποία επιμελήθηκε την πιο πρόσφατη μετάφρασή του από τα αγγλικά – ο Χόρτον συνέβαλε στο να σωθούν χιλιάδες Ελληνες.

Παρέμεινε ως πρόξενος στη Σμύρνη μέχρι το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 1922 και μεταχειρίστηκε διάφορα τεχνάσματα (όπως το να πολιτογραφήσει ως αμερικανούς πολίτες τριακόσια μέλη της παροικίας του που έφτασαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες), ενώ παράλληλα φρόντισε προσωπικά για την περίθαλψη και την προσωρινή εγκατάστασή τους στην Αθήνα.

 

ΔΙΑΔΟΣΗ ΙΔΕΩΝ.

Η Νάνσι Χόρτον είναι η μικρότερη κόρη του αμερικανού διπλωμάτη.

Την απέκτησε με την Ελληνίδα, τρίτη κατά σειρά σύζυγό του, Αικατερίνη Σακοπούλου.

Στην Καταστροφή της Σμύρνης ήταν 10 ετών.

Τότε ο πατέρας της είχε φροντίσει η κόρη του να βρίσκεται στην Ελλάδα, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός της.

Σήμερα – αναφέρει η ίδια σε άπταιστα ελληνικά στα «ΝΕΑ» – δεν θυμάται λεπτομέρειες από τότε.

Αντίθετα, γνωρίζει λεπτομερέστατα το έργο του, μέσα από το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τη μνήμη του ζωντανή.

Θεωρεί πως ο πατέρας της ήταν τότε ένας αντικειμενικός παρατηρητής των γεγονότων.

Το 1969 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση που ο Χόρτον έστειλε το 1922 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις βαρβαρότητες ενάντια στους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο παρέμεινε μέχρι τότε απρόσιτο στους μελετητές των αμερικανικών κρατικών αρχείων, εξηγεί η κ. Σολομωνίδου.



tanea.gr/ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ : Η Μάστιγα της Ασίας ΕΔΩ

Σχολιάστε