"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

– Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (- 490 π.Χ) –


 

Η ΜΑΧΗ του ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

13η Αυγούστου του 490 π.Χ.

Πρώτη σύγκρουση ΕΛΛΗΝΩΝ-ΠΕΡΣΩΝ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΔΑΤΙΣ και ΑΡΤΑΦΡΕΝΗΣ

Ο ΔΑΡΕΙΟΣ μετά τις πιέσεις του εξορίστου ΙΠΠΙΑ και με αφορμή την βοήθεια πού πρόσφεραν  οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, με 20 και 5 πλοία αντιστοίχως προς τους Ίωνες και την επανάστασή τους, δύο χρόνια μετά την πρώτη του αποτυχημένη προσπάθεια, θα εκστρατεύσει και πάλι εναντίον των Ελλήνων. Αρχηγοί της εκστρατείας διορίζονται οι ΔΑΤΙΣ και ΑΡΤΑΦΡΕΝΗΣ.

Ο Ιππίας βέβαια, ήλπιζε να αποκατασταθεί στην εξουσία, και οι ελπίδες του ήταν βάσιμες, διότι οι οπαδοί του στην πόλη, και αρκετοί ήταν και μεγάλη δύναμη διέθεταν, αφού αποτελούνταν από την αριστοκρατική και πλούσια τάξη, και οι οποίοι σε όλη την ιστορία της πόλεως και ειδικά κατά τον -5ο αιώνα, δεν θα σταματήσουν να αντιμάχονται, συμμαχώντας και με τους χειρότερους εχθρούς της, την νεαρή ακόμη δημοκρατία, που προσπαθούσαν να στεριώσουν οι Αθηναίοι. Αυτή τη φορά ο περσικός στρατός, πέρασε στην Ελλάδα διασχίζοντας με τα πλοία το Αιγαίο και αφού κατέλαβε τη ΝΑΞΟ και τα περισσότερα νησιά των ΚΥΚΛΑΔΩΝ,στράφηκε στην ΕΡΕΤΡΙΑ.

Μετά από πολιορκία έξι ημερών, κατέλαβαν την πόλη και την έκαψαν. Οι Αθηναίοι, πανικόβλητοι από την είδηση ότι έρχονται οι Πέρσες, προσπαθούσαν να μαντέψουν που θα αποβιβάζονταν αυτοί, για να τους αντιπαρατάξουν τις δυνάμεις τους. Κατάλαβαν, ή κατ’άλλους τους πληροφόρησαν γι’αυτό οι Ίωνες κωπηλάτες των περσικών πλοίων, ότι ο περσικός στόλος θα αποβίβαζε τον στρατό στην πεδιάδα του ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ.

Εστειλαν τον ημεροδρόμο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ να ειδοποιήσει τους Σπαρτιάτες, ( χρειάστηκε δύο ημέρες για τα 219 περίπου χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις ) και έσπευσαν να παρατάξουν τις δυνάμεις τους στον Μαραθώνα. Οι Σπαρτιάτες προετοιμάζονταν για την εορτή των ΚΑΡΝΕΙΩΝ και δεν μπορούσαν όπως είπαν να εκστρατεύσουν πριν από αυτή. Ο περσικός στρατός αποτελούνταν από 44000 άνδρες, κατά τους μετριώτερους υπολογισμούς, ενώ αναφέρονται και αριθμοί, όπως 100000 ή και 600000 ακόμη, αριθμοί υπερβολικοί αφού θα χρειάζονταν έναν τεράστιο στόλο για να τους μεταφέρει. Απέναντί τους οι Αθηναίοι παρέταξαν 10000 οπλίτες, 8000-10000 ελαφρά οπλισμένους, μάλλον σκλάβους και 1000 ΠΛΑΤΑΙΕΙΣ, η μόνη βοήθεια που πήραν από τους υπόλοιπους Έλληνες.

Οί Πλαταιείς θά σταθούν στό πλευρό των Αθηναίων, σε όλους τους αγώνες τους, τιμώντας μία φιλία-συμμαχία μοναδική γιά τά ελληνικά δεδομένα. Όταν έφθασαν οι Αθηναίοι στην πεδιάδα του Μαραθώνος, βρήκαν τους Πέρσες να αποβιβάζονται από τα πλοία τους, και στρατοπέδευσαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από αυτούς, οι οποίοι έκπληκτοι τους αντίκρυσαν, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ιππία η μάχη θα δινόταν στην Αθήνα ή πολύ κοντά σε αυτήν. Στην πλευρά των Ελλήνων υπήρχε διαφωνία, για το αν έπρεπε να επιτεθούν αμέσως, όπως ήθελε ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, ή να περιμένουν την σπαρτιατική βοήθεια, όπως ήθελαν άλλοι στρατηγοί περισσότερο συντηρητικοί. Αφού ψήφισαν και προέκυψε ισοψηφία, την λύση έδωσε ο πολέμαρχος ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ, που δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος από τα επιχειρήματα του Μιλτιάδη, καθώς αυτός γνώριζε πολύ καλά τους Πέρσες και τον τρόπο που πολεμούσαν, αφού εγκατεστημένος στην Χερσόνησο της Θράκης, έως το -492, είχε έρθει σε επαφή μαζί τους, και μάλιστα είχε πολεμήσει στο πλευρό του ΔΑΡΕΙΟΥ, κατά την εκστρατεία του τελευταίου στην Σκυθία.

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ που ήταν και αυτός στρατηγός, προχώρησε ακόμη περισσότερο, και πρότεινε να ανατεθεί η γενική αρχηγία στον Μιλτιάδη, αντί να εναλλάσονται οι στρατηγοί κάθε μέρα, όπως όριζε ο νόμος, και η πρότασή του έγινε δεκτή. Φοβούμενος το περσικό ιππικό, ο Μιλτιάδης δεν αποφάσιζε να επιτεθεί, αλλά και οι Πέρσες μαθαίνοντας ότι η Αθήνα ήταν ανυπεράσπιστη, αποφάσισαν να αποφύγουν την αναμέτρηση, να επιβιβαστούν πάλι στα πλοία, και να αποβιβαστούν στο Φάληρο. Οι Αθηναίοι βλέποντας τις κινήσεις των Περσών, κατάλαβαν τους σκοπούς τους, και αποφάσισαν να επιτεθούν. Περιμένοντας να ολοκληρωθεί η επιβίβαση των αλόγων στα πλοία, ο Μιλτιάδης ετοίμασε την παράταξή του τοποθετώντας στο κέντρο της δύο φυλές με βάθος παράταξης τέσσερις άνδρες, και τις υπόλοιπες δεξιά και αριστερά, με βάθος οκτώ άνδρες και την κατάλληλη στιγμή έδωσε το σύνθημα διατάζοντας τροχάδην επίθεση, για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο, αλλά και να αποφύγει τις απώλειες από τους Πέρσες τοξότες.

Έκπληκτος ο στρατός των Περσών, από την απροσδόκητη επίθεση, ανασυντάχτηκε όπως-όπως και με την συνηθισμένη του διάταξη, ενισχυμένο κέντρο και αδύνατα άκρα, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους Αθηναίους. Στο κέντρο ανάγκασαν τους Έλληνες να οπισθοχωρίσουν, αλλά τα άκρα τους διαλύθηκαν και προκειμένου να κυκλωθούν και να αποκοπούν από τα πλοία τους, άρχισαν να οπισθοχωρούν άτακτα. Τρέχοντας έτσι να σωθούν, δεν προσπαθούσαν καθόλου να αμυνθούν και αναπόφευκτα η σφαγή τους ήταν μία εύκολη υπόθεση για τους Αθηναίους.

Η μάχη έφθασε ως τα πλοία και εκεί όπως λέγεται, ο ΚΥΝΕΓΕΙΡΟΣ, ο αδελφός του ΑΙΣΧΥΛΟΥ προσπάθησε να κρατήσει με τα χέρια ένα πλοίο, του τα έκοψαν, και αφού θέλησε να το κρατήσει με τα δόντια, του έκοψαν το κεφάλι. Η ήττα των Περσών ήταν συντριπτική. Άφησαν στο πεδίο της μάχης 6400 νεκρούς,έναντι 192 Αθηναίων και αγνώστου αριθμού Πλαταιέων και δούλων. Τη χαρμόσυνη είδηση, ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθήνα ο οπλίτης ΘΕΡΣΙΠΠΟΣ, υπερήφανος θριαμβευτής της ΜΑΧΗΣ του ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ο οποίος κατά την παράδοση, αφού ψέλλισε στους  μαζεμένους στην Αγορά Αθηναίους, το περίφημο ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ, έπεσε νεκρός από την εξάντληση, τιμούμενος μετά από 24 περίπου αιώνες, με την καθιέρωση του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ως επισήμου Ολυμπιακού αγωνίσματος.

Ο περσικός στόλος, ουσιαστικά ανέπαφος αφού μόλις 7 από τα 600 περίπου πλοία του έπεσαν στα χέρια των Αθηναίων, απέπλευσε αμέσως για το Φάληρο, αλλά ο Μιλτιάδης γνωρίζοντας ότι θα συνέβαινε αυτό, άφησε τους καταπονημένους άνδρες των δύο φυλών που είχε τοποθετημένους στο κέντρο της παράταξής του, και έσπευσε να αντιμετωπίσει για μία ακόμη φορά τον περσικό στρατό, ο οποίος διέθετε ακόμη την υπεροπλία. Οι Δάτις και Αρταφρένης, όταν αντίκρυσαν τους οπλίτες που λίγες ώρες πριν είχαν κατατροπώσει το στρατό τους, φοβούμενοι μία δεύτερη πανωλεθρία, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ασία, έχοντας επιτύχει να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, και να καταστρέψουν την Ερέτρια. Κατά την γνώμη τους λοιπόν, η εκστρατεία έπρεπε να θεωρείται επιτυχημένη. Χωρίς να διαθέτουν πολιτική διορατικότητα, δεν ήταν ικανοί να διαννοηθούν την σημασία της ήττας τους στον Μαραθώνα, και την αρχή της πτώσης της περσικής αυτοκρατορίας, που αήττητη ως τότε, κυριαρχούσε στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα όμως μία νέα δύναμη, οι Έλληνες, θα αρχίσουν να αμφισβητούν αυτή την κυριαρχία,και σιγά-σιγά και παρά τις διχόνοιες, που μεγάλο μέρος τους ωφειλόταν και στον περσικό χρυσό, θα καταφέρουν να διαλύσουν, ό,τι έκτισαν ο ΚΥΡΟΣ ο ΜΕΓΑΣ και ο ΔΑΡΕΙΟΣ.

Ο τελευταίος, δυσαρεστημένος αλλά και έκπληκτος από την ήττα αυτή, αποφασισμένος να εκδικηθεί σύντομα, αποφάσισε να επιχειρήσει μία νέα μεγάλη εκστρατεία, όχι μόνο εναντίον τής Αθήνας πιά, αλλά με στόχο την κατάκτηση ολόκληρης της Ελλάδος. Πέθανε όμως πριν εκπληρώσει την επιθυμία του και την τιμωρία των Αθηναίων ανέλαβε, μετά από δέκα χρόνια, να πραγματοποιήσει ο γιός του ΞΕΡΞΗΣ.

Οι Σπαρτιάτες ( 2000 άνδρες ) έφτασαν την επομένη ημέρα και μη πιστεύοντας ότι οι Αθηναίοι πέτυχαν τόσο περιφανή νίκη, ζήτησαν και επισκέφθηκαν το πεδίο της μάχης και αφού θαύμασαν τέτοιο κατόρθωμα, επέστρεψαν στην πόλη τους. Στο Μαραθώνα οι Αθηναίοι έθαψαν τους νεκρούς σε τρείς τύμβους, ένα για τους Αθηναίους, στήνοντας δέκα στήλες μία για κάθε φυλή, ένα για τους Πλαταιείς και ένα για τους δούλους, οι οποίοι μετά θάνατον τιμήθηκαν ως ελεύθεροι πολίτες.

Ο ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ ο ΚΕΙΟΣ αποτίοντας ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους πεσόντες, έγραψε το περίφημο επίγραμμά του.

ΕΛΛΗΝΩΝ  ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ  ΑΘΗΝΑΙΟΙ,  ΜΑΡΑΘΩΝΙ, ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ  ΜΗΔΩΝ  ΕΣΤΟΡΕΣΑΝ  ΔΥΝΑΜΙΝ.

One thought on “– Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (- 490 π.Χ) –

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ
    ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s