ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση στις εξαγωγές των Ελληνικών δομικών υλικών.


Δομικά υλικά «made in Greece» χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλά εργοτάξια του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι τα λεγόμενα «σήματα συμμόρφωσης» στα ελληνικά προϊόντα του κλάδου εξακολουθούν να έχουν μειωμένη αναγνωρισιμότητα εκτός συνόρων, (κάτι που επιτάσσει την ανάληψη άμεσης δράσης, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τις ίδιες της επιχειρήσεις).

Στο 11μηνο του 2008, οι εξαγωγές ελληνικών δομικών υλικών αυξήθηκαν σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό – 9,9% – ανακάμπτοντας από την πτώση του 2007 (όταν είχαν μειωθεί κατά 7,6%), όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, μιλώντας σε συνέδριο, στο πλαίσιο της Infacoma.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, που συνδιοργανώθηκε από το ΣΕΒΕ, τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Σύνδεσμο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, ο κ. Θωμαΐδης υπενθύμισε ακόμη πως οι μισές από τις επιχειρήσεις του κλάδου (ποσοστό 50%) έχουν έδρα στην Αττική και το 25% στην κεντρική Μακεδονία.

Με εξαγωγές 542 εκατομμυρίων ευρώ – αυξημένες κατά 13,9% το 2007 σε σχέση με το 2006 – ο υπο-κλάδος των κουφωμάτων-επίπλων παραμένει πρώτος στην εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου και ακολουθούν: πλαστικά δομικά υλικά (με μερίδιο 18,4% στις συνολικές εξαγωγές), μέταλλα (17,4% ή 420 εκατ. ευρώ), ηλεκτρολογικά υλικά (με μερίδιο 15,6% και μέση ετήσια μείωση 5,9%), το σκυρόδεμα (10,8%) και η θέρμανση-ψύξη (9,5%).

Ο κ. Θωμαΐδης επανέλαβε την ανάγκη για ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας 89/106 για τα δομικά υλικά αλλά και για έγκαιρη πληροφόρηση, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία απόκτησης σήμανσης CE και τα νέα πρότυπα.

Καυτηρίασε, επίσης, τον ελλιπή έλεγχο και εποπτεία της εσωτερικής αγοράς, ζήτησε να ενισχυθούν το προσωπικό και η υποδομή των εργαστηρίων της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, που θα υποστηρίζουν την πιστοποίηση προϊόντων με υποχρεωτική και προαιρετική σήμανση.

Επεσήμανε, τέλος, το πρόβλημα της ελλιπούς αποδοχής των ελληνικών «σημάτων συμμόρφωσης» στις αγορές του εξωτερικού (σ.σ.: όλα τα προϊόντα που διατίθενται σήμερα στην ΕΕ καλύπτονται από τη γενική υποχρέωση περί ασφάλειας των προϊόντων. Ορισμένοι προμηθευτές επιβεβαιώνουν ότι συμμορφώνονται με αυτή την υποχρέωση μέσω της χρήσης των «σημάτων συμμόρφωσης», που πιστοποιούν ότι πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, οι πρόεδροι του ΕΛΟΤ, Χαράλαμπος Χατζηδάκης και του ΣΜΗΒΕ, Αθανάσιος Κολότσιος. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης αναλύθηκε από τον κ. Ροδόλφο Δρακούλη, το πλαίσιο εφαρμογής και η τροποποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας 89/106. Ο κ. Ευάγγελος Βαρδάκας αναφέρθηκε στον προληπτικό έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς του κλάδου, ενώ ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, παρουσίασε το νέο πρότυπο για τη Διαχειριστική Επάρκεια του ΕΛΟΤ 1429.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ                     

Αναρτήθηκε από τον Loukas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s