ΔΙΕΘΝΗ

Στο «κόκκινο» διεθνώς η οικονομία.


image92

Να μην αποσύρει κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, να βοηθήσει τους γείτονές της, ζητά από τη δυτική Ευρώπη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κι ενώ πάλι πανευρωπαϊκά στην επικαιρότητα κυριαρχεί η απειλή της διεύρυνσης της ανεργίας, με τελευταίο κρούσμα την απόλυση περίπου 1.000 εργαζομένων που ανακοίνωσε η Nokia, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές άνοιξαν πτωτικά.

Η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, ο αμερικανικός κολοσσός GM, είναι υπερχρεωμένη και οδεύει προς κλείσιμο, η δεινή οικονομική κατάσταση της οποίας προκαλεί αναταραχές στην Ευρώπη, λόγω Opel και Saab. Πτώση 5,2% μηνιαίως, κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2008 οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη και 6,4% στην Ευρώπη των 27.

Στις ΗΠΑ, πτώση χωρίς προηγούμενο τα τελευταία δώδεκα χρόνια σημείωσε ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στην απώλεια εμπιστοσύνης και παρά τις εξαγγελίες του Λευκού Οίκου, για σταθεροποίηση και προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

Το φάσμα της ανεργίας στην Ευρώπη
Παγιδευμένοι στον προθάλαμο της ανεργίας δηλώνουν 60.000 εργαζόμενοι στην Volkswagen.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα υποχρεωθούμε σε μειωμένο ωράριο με την ελπίδα να αποφύγουμε την απόλυση», λέει χαρακτηριστικά εργαζόμενος στην μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, ο αμερικανικός κολοσσός General Motors [GM], είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται στο παρά πέντε να κλείσει.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε [DV], εξ αιτίας της εξέλιξης αυτής, κινδυνεύουν, τόσο η Opel στη Γερμανία, όσο και η Saab στη Σουηδία, οι οποίες είναι θυγατρικές της GM.

Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία [εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες μονάδες της Opel], Γιούργκεν Ρίτγκερς, μετέβη στο Detroit, σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις των Αμερικανών, αλλά και με την ελπίδα εξεύρεσης κάποιας λύσης.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της GM και της Opel, υπήρξαν κάποια θετικά μηνύματα, αφού -αν μη τι άλλο- δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για το κλείσιμο εργοστασίων και για απολύσεις εργαζόμενων, αλλά, όχι έτοιμες λύσεις.

Η General Motors, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια της διοίκησής της, για το εάν και που θα περικοπούν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας.

Η Opel Γερμανίας θα αναγκαστεί να συνεισφέρει στο πρόγραμμα εξυγίανσης της GM, αφού αυτή είναι η προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να παίρνει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία την κρατική οικονομική ενίσχυση στις ΗΠΑ.

Οι αποφάσεις θα παρθούν στις ΗΠΑ και η GM χρειάζεται περί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να επιβιώσει. Η συρρίκνωση μισθών, δια της μεθόδου της μείωσης του ωραρίου ως και κατά τρείς εργάσιμες ημέρες ανά εβδομάδα, εφαρμόζεται ήδη σε μονάδες παραγωγής της BMW, της Mercedes και της Audi στην Γερμανία.

Η εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου εξαπλώνεται και στην Μ. Βρετανία, φτάνοντας το φαινόμενο αυτό να κτυπά και τον χώρο του Τύπου, αφού μειώνονται ως και τα ωράρια των δημοσιογράφων.

Οι εφημερίδες Financial Times και Guardian παραδέχονται ότι κανείς δεν εξαιρείται από την απειλή για 3,5 εκατομμύρια ανέργους ως το τέλος του 2009 στη Βρετανία.

Έκθεση της βρετανικής αστυνομίας προειδοποιεί για έκρηξη οργής, με επίκεντρο το Λονδίνο, όπου στις δύο Απριλίου συνέρχονται αμερικανοί, ασιάτες και ευρωπαίοι ηγέτες της ομάδας των 20. Στις 19 Μαρτίου, οι Γάλλοι εργαζόμενοι ξεκινούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις υπενθυμίζει το αμερικανικό CNN.

Η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία κινητών τηλεφώνων Nokia, ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων αναδιάρθρωσης, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την κατάργηση περίπου χιλίων θέσεων εργασίας. «Επιπροσθέτως σε αυτά που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως για την μείωση του λειτουργικού κόστους και την προσαρμογή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Nokia ανακοινώνει νέα μέτρα που αποσκοπούν στην μείωση του κόστους για το προσωπικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας, με την διευκρίνιση ότι στους περίπου 1.000 εργαζομένους που αφορά το μέτρο, θα δοθεί η δυνατότητα της εθελουσίας εξόδου.

Παρέμβαση Ρ. Ζέλικ
«Παρέμβαση» για το θέμα της απόσυρσης των κεφαλαίων των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης από την ανατολική Ευρώπη, έκανε ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Τράπεζας».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», ο κ. Ρόμπερτ Ζέλικ «βλέπει» απειλή της ευρωπαϊκής ενότητας, σε περίπτωση συνέχισης της απόσυρσης κεφαλαίων από τις θυγατρικές -των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης- στην ανατολική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Τράπεζας», ζητά από τη δυτική Ευρώπη, «να μην αποσύρει κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, να βοηθήσει τους γείτονές της, τονίζοντας πως «θα ήταν πραγματική τραγωδία για την Ευρώπη, το να διχαστεί ξανά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν την απόσυρση κεφαλαίων από τις θυγατρικές τους στην ανατολική Ευρώπη».
Η απάντηση, πρόσθεσε ο κ. Ζέλικ, «δεν είναι η απόσυρση των χρημάτων, αλλά, η αναχρηματοδότηση της περιοχής, διότι η ανατολική Ευρώπη -μαζί με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία- χρειάζονται 120 δισ. δολάρια για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών».

Επίσης, ο κ. Ζέλικ σημείωσε πως η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητά λύση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά, προέβλεψε ότι το «εγχείρημα» δεν θα έχει επιτυχία αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη δυτική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξήγησε ότι τα πιο σημαντικά κεφάλαια για την ανατολική Ευρώπη προέρχονται από δέκα ή δώδεκα γερμανικές, αυστριακές, ιταλικές, βελγικές και ελβετικές τράπεζες και κάλεσε τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν [τις τράπεζες] για τη συνέχιση της χρηματοδότησης [των θυγατρικών τους] στην ανατολική Ευρώπη.

Πτώση βιομηχανικών παραγγελιών στην ευρωζώνη
Πτώση 5,2% μηνιαίως, κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2008 οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη και 6,4% στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Το Νοέμβριο του 2008, οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση 5,4% στην ευρωζώνη και 5,1% στην Ε.Ε..

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη κατέγραψαν πτώση 22,3% και στην Ευρώπη των 27 πτώση 23,3%.

Μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατεγράφη πτώση σε 16 και άνοδο σε 4. Αυξήσεις των βιομηχανικών παραγγελιών κατεγράφησαν στη Λετονία (+5,8%), την Ελλάδα (+2,8%), τη Γαλλία (+1,5%) και την Ισπανία (+0,9%).

Η μεγαλύτερη πτώση κατεγράφη στην Ολλανδία (-15,1%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (-13%), την Ιρλανδία (-12,2%) και τη Σλοβακία (-11,4%).

Οικονομικός κατήφορος, αλλά κι ελπίδες στις ΗΠΑ
Πτώση χωρίς προηγούμενο τα τελευταία δώδεκα χρόνια σημείωσε ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones.
Οι αναλυτές έσπευσαν να το αποδώσουν στην απώλεια εμπιστοσύνης, παρά τις εξαγγελίες του Λευκού Οίκου για σταθεροποίηση και προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

Στάση αναμονής τηρείται στις ΗΠΑ, εν όψει της εκφώνησης της πρώτης ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, για την κατάσταση του έθνους.

Επικός, χαρακτηρίζεται ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο μισό. Περικοπές από τις δαπάνες για το Ιράκ και αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, ήταν οι αρχικές εξαγγελίες.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο / Εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»

 Αναρτήθηκε από τον Loukas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s