ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.


image18

Αν αληθεύει μια μυστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Βρυξελλών, που δημοσιεύει η Βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph», τόσο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, όσο και το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

του Rainer Rupp

Σύμφωνα με μια μυστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Βρυξελλών που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, τόσο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, όσο και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στην 17-σελιδη αυτή έκθεση, οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν, ότι το 44 τοις εκατό των ενεργητικών αξίων όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που στα βιβλία τους αντιπροσωπεύουν 18,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, στην πραγματικότητα είναι «πολύ τοξικά» χαρτιά, που στην ουσία είναι σκουπίδια. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια, που ανέρχονται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, και διετάχθησαν από δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες της ΕΕ σε τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης για την χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων και των καταναλωτικών αναγκών των νέων ελίτ. Λόγω της κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας στις χώρες της «νέας Ευρώπης», τα δάνεια αυτά δεν έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από σκουπίδια. Αυτό, με τη σειρά του, απειλεί με κρίση ακόμη και σχετικά υγιείς χώρες της ΕΕ όπως η Αυστρία. Οι τράπεζες της Δημοκρατίας αυτής των Άλπεων έχουν δώσει τόσα πολλά δάνεια σε τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, που υπερβαίνουν το 80 τοις εκατό του αυστριακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Ένας άλλος άμεσος κίνδυνος, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ, προέρχεται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, των οποίων το συλλογικό χρέος ανέρχεται στο 95 τοις εκατό του ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτό θα ήταν πολύ περισσότερο από το χρέος των Αμερικανών ανταγωνιστών τους, που ανέρχεται μόνο στο 15 τοις εκατό του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Το έγγραφο της ΕΕ, που προορίζεται για τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, τους προετοιμάζει για μια συστηματική κατάρρευση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ, π.χ. σε περίπτωση που μικρότερες χώρες δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν χρηματικά τις τράπεζες τους. Η κατάρρευση μιας τράπεζας σε μια χώρα της ΕΕ θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε.

Πηγή: «Junge Welt», 18.02.09

http://www.berlin-athen.eu

Αναρτήθηκε από τον Loukas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s