ΕΛΛΑΔΑ

«Σημείο μηδέν» ο Σεπτέμβριος.


image9

Τα πρώτα σημάδια από τον τουρισμό, την οικοδομή και τα δημόσια οικονομικά προοιωνίζονται έναν «μαύρο Σεπτέμβρη» για την ελληνική οικονομία με κύμα χρεοκοπιών και μαζικών απολύσεων.

Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ – Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ / ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Το… χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θυμίζει η πορεία βασικών κλάδων της οικονομίας. Οι πρώτοι κραδασμοί για τον τουρισμό, την οικοδομή και τα δημόσια οικονομικά προοιωνίζονται ότι έχουμε ήδη τεθεί σε τέτοια τροχιά που έπειτα από μερικούς μήνες η ελληνική οικονομία θα έχει τον δικό της «μαύρο Σεπτέμβρη», με κύμα χρεοκοπιών και μαζικών απολύσεων. Ο «φαύλος κύκλος» της αγοράς ξεκινά από την καθίζηση της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν από την εθνική οικονομία περίπου 2 δισ. ευρώ. το Σεπτέμβριο που θα κάνουμε ταμείο με τις αυξήσεις. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για την οικοδομή, εκεί όπου εκτιμάται πως θα χαθούν 12 δισ. από την αγορά εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η οποία μεγαλώνει μήνα με τον μήνα.

Αναρτήθηκε από τον Λουκά

Καθίζηση.

Η κρίση, σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, προκαλεί καθίζηση στα φορολογικά έσοδα και έκρηξη στον δανεισμό του Δημοσίου. Ηδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο δίμηνο του έτους η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία είναι 600 εκατ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 2 δισ.

Την ίδια ώρα σε… τεντωμένο σχοινί ισορροπούν τουλάχιστον 300.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι κινδυνεύουν είτε να χάσουν τη δουλειά τους είτε να δουν τα δικαιώματά τους να πετσοκόβονται.

Οπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Δ. Στρατούλης, «τα πρώτα σημάδια της κρίσης είναι ήδη ορατά στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος θα αποκαλυφθούν τον Σεπτέμβριο σε τουρισμό, κατασκευές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα, περίπου 120.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό -δηλαδή σχεδόν το 20%- κινδυνεύουν να «πληρώσουν» την οικονομική κρίση. Απειλούνται με συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, όπως μείωση των αποδοχών, απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και «αποκλεισμό» από το Ταμείο Ανεργίας (αν δεν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα).

Σημειώνεται πως έχουν ήδη γίνει περίπου 500 απολύσεις στα ξενοδοχεία και 200 στα εστιατόρια, ενώ 1.000 άτομα έχουν δει τα δικαιώματά τους να περιορίζονται.

Την κρίση κινδυνεύουν να πληρώσουν πάνω από 100.000 υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι στις κατασκευές. Απειλούνται με μείωση των ημερών και των ωρών εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στο «κόκκινο» βρίσκονται 130.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έσοδα κάτω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν μείωση του τζίρου, ούτε κατά 10%.

Οι πρώτοι κραδασμοί.

12 δισ. κάτω ο τζίρος  στην οικοδομή
1,5 εκατ. λιγότεροι οι ξένοι τουρίστες φέτος
130.000 μικρο-μεσαίοι πάνε για λουκέτο

 

One thought on “«Σημείο μηδέν» ο Σεπτέμβριος.

 1. Dear Friend!
  Welcome to my «Blog», with electronic adress URL: http://nikotev.wordpress.com/ . The name of blog is “History and I”
  The Blog is for SOE, OSS activity on the Balkans during the WWII, some problems of the modern wars in the end of XX Century, American Foreign policy and etc.
  The news:
  In the “Pages” there are many new photos in:
  1) All topics for british commandos on the Balkans
  2) the topics for modern latinoamerican guerrilla (about “Tupamaros”)
  3) the topics for American foreign policy (“UNO USSR and Кuwait Crisis”, “The USA on the road…” and etc.)
  4) the modern photos from the war against talibans in Afghanistan (in all topics for Soviet-Afghanian War).
  5) Photos about WWI and WWII.
  The Blog in this moment is 3-rd in english “Top Military Net”, 6-th in Spanish “Mundo en Guerra”, 2-nd in german “Military toplist”, 7-th in American “100 Top Military photos”, 49-nd in Russian “Военноисторические ресурсы” еnd etc.

  Your friend Nikolay Kotev

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s