ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Καραμανλή – Ομπάμα.


image1

                                                            Του Λουκά

Να «χρυσώσει» το χάπι καθώς φαίνεται επιχειρεί η Αμερικανική πλευρά μιας και το Σάββατο προγραμματίστηκε τελικά συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο πρόεδρο Ομπάμα.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά σαν γεγονός η συνάντηση αρκεί να σκεφτεί κανείς πως την επόμενη ο Αμερικάνος πρόεδρος θα μεταβεί στη Τουρκία για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Ερντογάν. Οι ενοχλήσεις της Ελληνικής πλευράς από τη μη επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας, αλλά και η αναβολή της επίσκεψής του στο Φανάρι, μπορεί ποτέ να μην δημοσιοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά κλιμάκια στον ανάλογο βαθμό, ωστόσο όλοι τις γνωρίζουν και πιθανόν να έφεραν τελικά και ένα μικρό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα πάντα, όσον αφορά το προγραμματισμό της συνάντησης και όχι όσον αφορά τα όποια ελπιδοφόρα μηνύματα μετά αυτής προσωπικά πιστεύω. Όπως αναμένεται η συνάντηση θα διαρκέσει όπως άκουσα από 30 – 45 λεπτά και εκεί θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις διμερής σχέσεις των δύο χωρών φαντάζομαι.

Διαχρονικά οι Έλληνες πολίτες αλλά και πολιτικοί αναμένουν με την όποια αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, κάποια βελτίωση των διμερών σχέσεων, που πιθανόν εμπρόθεσμα ή έστω μακροπρόθεσμα να κάνει τους Τούρκους…καλύτερα παιδιά.

Το ότι οι πρόεδροι αλλάζουν, τα χρόνια περνάνε και τα πράγματα παραμένουν στάσιμα ή και κάποιες φορές χειροτερεύουν, η ιστορία δείχνει πως δεν κάνει τους Έλληνες να σταματήσουν να ελπίζουν.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ που τόνισε πως «η μακρόχρονη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ πρέπει να αποδεσμευτεί από τις Ελληνοτουρκικές και Αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να αναβαθμιστεί», αλλά και πως «Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν», ουσιαστικά μας έδειξαν το δρόμο να πάμε προς αυτούς. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα που δεν συντάσσεται υπέρ των Αμερικανικών θέσεων, και δεν συνεισφέρει στις στρατιωτικές αποστολές τους σε ολόκληρο το πλανήτη.

Οι Αμερικάνοι όπως μας δίδαξε η ιστορία όταν δεν τους κάνουμε τα χατίρια φροντίζουν να μας το θυμίζουν, να μας «μαλώνουν» αλλά και κάποιες φορές να μας τιμωρούν κιόλας για αυτό. Ωστόσο δεν κάνουν το ίδιο στους Τούρκους όταν εκείνοι αντιδρούν ενάντια στα συμφέροντα τους.

Γιατί άραγε;

Επίσης άξιο αναφοράς θεωρώ αγαπητοί αναγνώστες πως είναι το γεγονός πως οι πιο «συμπαθής» πολιτικοί στους Έλληνες ήταν αυτοί που τα «έβαλαν» – φαινομενικά για μένα – με τους Αμερικάνους.

Κλείνοντας θα έλεγα να «ρίξουμε» μια ματιά στους συνεργάτες των εκάστοτε προέδρων των ΗΠΑ και όχι ονομαστικά στους προέδρους. Αν το κάνουμε πιθανόν να βρούμε και την αρχή του νήματος μιας και αρκετοί εξ’ αυτών παραμένουν στις θέσεις τους ανεξάρτητα με το ποιος εκλέγεται για πρόεδρος.

Μήπως πρέπει κάτι να μας πει το τελευταίο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s