ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.


image29

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας εφόσον εκπληρώνει τις προϋποθέσεις, τάχθηκε ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα και είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Σαλι Μπερίσα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα καταθέσει την Τρίτη αίτηση ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη συνάντηση οι δυο άνδρες συζήτησαν ακόμη για τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου στην Αλβανία καθώς και για τη συμβολή της ελληνικής μειονότητας στις σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Παρουσία των δυο Πρωθυπουργών, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Αλβανίας. Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, μετά από τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος και εταίρος, σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της πορείας της Αλβανίας προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ                                    Αναρτήθηκε από τον Λουκά

«Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, υπήρξαμε ένα από τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων που είδαν πολύ θετικά την προοπτική της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων, όπως ετέθη για πρώτη φορά στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003. Έκτοτε επαναλαμβάνουμε αυτήν την δέσμευσή μας. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε στενά την πρόοδο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, η οποία προϋποθέτει την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η διεξαγωγή των εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Τη συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε στην βάση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζιμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους αμέσως μετά οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπερίσα αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισαν τη σημαντική και ποιοτική, όπως την χαρακτήρισαν, πρόοδο που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

«Και οι δυο χώρες έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα για την δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης και σε αυτό το πνεύμα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δυο χωρών μας», πρόσθεσε επ’ αυτού ο κ. Καραμανλής.

Ο Σαλί Μπερίσα αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Αλβανία εξακολουθούν να είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, παρά τη δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της παρουσίας των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι όπως είπε συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία και ενισχύουν ταυτόχρονα με τα εμβάσματά τους την αλβανική οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τον κ. Μπερίσα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ο Αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαίκή Ενωση.

Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών διήρκησε μισή ώρα και συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την πρόεδρο της βουλής κ.Κόμπα Τοπαλι και στη συνέχεια με τον πρόεδρος της Δημοκρατία Μπαμιρ Τόπι.

Πανηγυρικός λόγος Καραμανλή στο αλβανικό κοινοβούλιο
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εκφώνησε λόγο σε πανηγυρική συνεδρίαση του αλβανικού κοινοβουλίου, όπου υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και», όπως είπε, «ελπίζουμε σύντομα μελλοντικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στον όγκο των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα και τόνισε:
«Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και – το τονίζω – θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Αλβανία παρά την δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια συγκυρία, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας».

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο & ομογενείς
Με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, αλλά και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα.

Ο κ. Καραμανλής μετέβη στη συνέχεια στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον κ. Αναστάσιο.

«Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όχι μόνο τον εμπνευσμένο, δραστήριο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως τον αποφασιστικό αγωνιστή για την συμφιλίωση των λαών των Βαλκανίων, για την ειρηνική συνύπαρξη μέσα σε κλίμα δικαιοσύνης, διαφάνειας και αμοιβαίου σεβασμού», είπε υποδεχόμενος τον κ. Καραμανλή ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90 έχει συστηματικά εργασθεί για την ειρηνική συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό των θρησκευτικών κοινοτήτων, προσφέροντας κατά κοινή ομολογία πειστικό παράδειγμα υπερβάσεως των αντιθέσεων και αρμονικής συνεργασίας. Σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας της χώρας -1992, 94, 97, 99- έχει πρωτοστατήσει στην ειρήνευση, τη συμπαράσταση των αδυνάτων και τη συμφιλίωση διαφόρων ομάδων. Ακόμη, με την συμμετοχή σε διεθνείς θρησκευτικούς οργανισμούς συμβάλλει πολλαπλά στην ειρηνική συμβίωση στην ευρύτερη περιοχή».

Αργότερα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο ξενοδοχείο, εκτός του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης, τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Βαγγέλη Ντούλε και της μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια κ. Βασίλη Μπολάνο, με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που αφορούν στους Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας.

One thought on “Υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.

 1. Σχετικά με το άρθρο που ανάρτησα.

  Δεν ήμουν εκεί και φυσικά δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε μεταξύ τους. Ωστόσο, έχω τις εξής απορίες.

  1. Τέθηκε ζήτημα για τις περιουσίες των Βορειο Ηπειρωτών που η κόρη του Μπερίσα «τρώει» για χάρη της…τουριστικής ανάπτυξης;

  2. Τέθηκε ζήτημα για τους χάρτες που βγάζουν συχνά – πυκνά οι Αλβανοί με όλη την Ήπειρο δική τους;

  3. Ξεκαθαρίστηκε το θέμα ΜΗ ύπαρξης της γνωστής «τσαμουριάς» ή Αλβανικής μειονότητας;

  4. Τέθηκε ζήτημα για τους εδώ Αλβανούς που δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα;

  Με ποιον συζήτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος;
  Θυμάται κανείς ποιος είναι ο Μπερίσα, και τι έχει πει για τη χώρα μας;

  Φιλικά / Λουκάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s