ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκό φρένο για τις καταπατήσεις στα Κατεχόμενα.


Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ανοίγει δρόμο για διεκδίκηση περιουσιών Ελληνοκυπρίων την ώρα που ο νεοεκλεγείς «πρωθυπουργός» στο ψευδοκράτος Ντερβίς Έρογλου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις Ελληνοκυπριακών περιουσιών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.

 image210

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΟ ΒΗΜΑ

«Η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση. Όχι μόνο για εμένα αλλά και για όλους εκείνους που βρίσκονται σε ανάλογη θέση. Τώρα είμαστε στη φάση του ενθουσιασμού. Έχουμε όμως ακόμη δρόμο, καθώς πρέπει να βγει και η απόφαση του βρετανικού Εφετείου. Ύστερα από αυτήν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε περισσότερο». Μιλώντας χθες το πρωί στο «Βήμα» ο Μελέτης Αποστολίδης δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά και την ικανοποίησή του. Η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επί της υπόθεσης Οραμς θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικής σημασίας για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα. Και ενδεχομένως να επηρεάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σε μια από τις δυσκολότερες πτυχές του Κυπριακού, στο Περιουσιακό.

Ωστόσο ο κύπριος πρόεδρος κ. Δ.Χριστόφιας κράτησε χαμηλούς τόνους:

«Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα πάντα επιλύονται ως διά μαγείας ένεκα της απόφασης του Δικαστηρίου. Οι διαπραγματεύσεις είναι διαπραγματεύσεις». Στα Κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει, μεταξύ άλλων, αρνητικές συνέπειες και στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

                                                                                              Αναρτήθηκε από τον Λουκά

Το ΔΕΚ απεφάνθη επί δύο ζητημάτων: πρώτον, επί των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων για καταπατηθείσες περιουσίες τους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου και, δεύτερον, επί της έκτασης εφαρμογής της αναστολής του κοινοτικού κεκτημένου στα Κατεχόμενα. Αυτή προβλέπεται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Συγκεκριμένα το ΔΕΚ, απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε το βρετανικό Εφετείο, απεφάνθη ότι η απόφαση ενός δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και τούτο ακόμη και αν η απόφαση αφορά το βόρειο τμήμα του νησιού, στο οποίο η Λευκωσία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Επίσης ο κ. Αποστολίδης αναγνωρίζεται ως ο νόμιμος κύριος του ακινήτου στα Κατεχόμενα. Το βρετανικό Εφετείο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή Καντούνα, δικηγόρο του κ. Αποστολίδη, με τον οποίο συνομίλησε χθες «Το Βήμα»,«η συγκεκριμένη απόφαση θα βάλει φρένο στις καταπατήσεις και στις αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα. Ανοίγει επίσης τον δρόμο στη διεκδίκηση περιουσιών από Ελληνοκυπρίους σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ». Το γεγονός αυτό λαμβάνει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεοεκλεγείς «πρωθυπουργός» στο ψευδοκράτος Ντερβίς Ερογλου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.

Ο κ. Αποστολίδης εστράφη δικαστικώς εναντίον του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς από το Σάσεξ της Βρετανίας που το 2002 είχε αγοράσει οικόπεδο στη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας από ιδιώτη, στον οποίο είχε περιέλθει μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τη φυγή της οικογένειας Αποστολίδη. Ο κ. Αποστολίδης δικαιώθηκε αρχικά από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας για να εγγραφεί εκεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου που προνοούσε για κατεδάφιση του σπιτιού που είχαν ανεγείρει στο οικόπεδο οι Οραμς, για αποζημίωση και για απόδοση σε αυτόν της περιουσίας του. Σημειώνεται ότι ο κ. Αποστολίδης έχει δικαιωθεί αρχικά τόσο από το κυπριακό όσο και από το βρετανικό δικαστήριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s