ΕΛΛΑΔΑ

Εκβιάζουν ξανά οι Τουρκοκύπριοι.


image15

Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες ώστε να περιορίσουν τις συνέπειες από την απόφαση για το περιουσιακό.

ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ

Στα γνωστά εκβιαστικά παιχνίδια φαίνεται ότι καταφεύγει και πάλι η τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς, με πρόσχημα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφήνει να πλανάται το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησης από τις συνομιλίες, με στόχο να αποσπάσει αυτοδέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για περιορισμό των συνεπειών της απόφασης. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματική και η δήλωση του νέου «πρωθυπουργού» στα Κατεχόμενα, Ντερβίς Ερογλου, ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση «δύο κρατών» και ότι η ομοσπονδία θα προκύψει από τις «δύο ξεχωριστές κυριαρχίες».

Για ενδεχόμενο τορπιλισμό των συνομιλιών στο Κυπριακό από την τουρκική πλευρά, με αφορμή την απόφαση δικαίωσης από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) του Ελληνοκύπριου πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη, στην υπόθεση του σφετερισμού της περιουσίας του στα Κατεχόμενα από το ζεύγος των Βρετανών Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς, ανησυχεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ανησυχία που δεν έκρυψε ο Κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας προς τους αποδήμους στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

                                                                                              Αναρτήθηκε από τον Λουκά

ΑΒΕΒΑΙΟΣ.

Ο κ. Χριστόφιας εμφανίστηκε να μην είναι βέβαιος για την επόμενη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη. Αν, δηλαδή, σε αυτή θα συνεχιστούν κανονικά οι συνομιλίες και δεν θα επισκιαστούν από την απόφαση του ΔΕΚ.

Χαρακτήρισε «άγαρμπη» και «άσοφη» την αντίδραση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην απόφαση του ΔΕΚ, για να προσθέσει: «Λυπάμαι γι αυτό και ελπίζω να συναντηθούμε την Τρίτη και όχι για λόγους που έχουν σχέση με την απόφαση του ΔΕΚ».

Ο Κύπριος Πρόεδρος διερωτήθηκε: «Μπορούμε εμείς να πούμε ότι κακώς το δικαστήριο έχει δικαιώσει έναν Ελληνοκύπριο πολίτη που έχει περιουσία στα Κατεχόμενα, την οποία σφετερίστηκαν και Τουρκοκύπριοι και το κατοχικό καθεστώς και ξένοι; Ασφαλώς θα χαιρετίσουμε αυτή την απόφαση. Αντιδρά άσοφα ο κ. Ταλάτ με ανακοινώσεις-απειλές. Κακώς».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε την ίδια ώρα πως η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρέπει ν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «χωρίς ακραίες τοποθετήσεις».

«Φοβούνται», προσέθεσε, «τα πολλά επιχειρήματα υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς ως αποτέλεσμα της απόφασης και πως οι Ελληνοκύπριοι θ αρχίσουν να προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια».

«Φυσικά δεν είναι και δική μας εκτίμηση ότι το περιουσιακό και το Κυπριακό θα λυθούν στα δικαστήρια», υποστήριξε, για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να ευνουχίσουμε την αξία αποφάσεων όπως εκείνες στις διακρατικές προσφυγές και της Τιτίνας Λοιζίδου. Κάθε φορά που πάμε στα δικαστήρια κάτι θα μπαίνει καινούργιο, διότι τα δικαστήρια δεν λειτουργούν έξω από τις επικρατούσες συνθήκες».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στο ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι υπάρχουν τα φυσικά χρονοδιαγράμματα – του Δεκεμβρίου για τη λογοδότηση της Τουρκίας στην ΕΕ και του Απριλίου του 2010, όταν θα διαφανεί αν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα εξακολουθήσει να είναι ηγέτης της κοινότητάς του ή όχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s