ΕΛΛΑΔΑ

«Τα νησιά δεν είναι δικά σας» λέει το ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας!


image22

Ανησυχητικές εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: defencenet

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες  πηγές των ελληνικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων «που δεν κατονομάζονται ρητώς στις συνθήκες» και του δήθεν «εποικισμού» τους από την Ελλάδα, τέθηκε επίσημα – και προ του δημοσιεύματος της «Τζουμχουριέτ» – στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Φώτη Ξύδα! Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, ο Έλληνας πρέσβης (προσωπική επιλογή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση αυτή), έγινε αποδέκτης της πλέον «προωθημένης» επίσημης, πλέον, τουρκικής άποψης:  «Νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δεν έχουν προσδιορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε γηγενή ελληνικό πληθυσμό»!

                                                                                               Αναρτήθηκε από τον Λουκά

 Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, αμέσως μετά την πρώτη υπέρπτηση στα νησιά της περιοχής, έθεσε – με ιδιαίτερα ήπιο τρόπο είναι γεγονός – το θέμα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποσχέθηκε «να το διερευνήσει και να απαντήσει». Απάντηση φυσικά δεν υπήρξε, αντιθέτως ακολούθησαν και άλλες υπερπτήσεις, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρέσβης να επανέλθει για να εισπράξει την απάντηση: «Είναι θέμα της Αεροπορίας δεν εμπλεκόμαστε εμείς»!

Την τρίτη φορά που τέθηκε εκ νέου το ζήτημα, η απάντηση ήταν περίπου «Κι εσείς τα ίδια κάνετε»! Η πλέον δυσάρεστη έκπληξη όμως ήλθε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η Τουρκία για πρώτη φορά, επίσημα και καταγεγραμμένα σε υπηρεσιακά έγγραφα, αρνήθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή την ελληνική ιδιοκτησία επί των νήσων και εγκάλεσε την Ελλάδα για «παράνομο εποικισμό» τους!

Όσο απίστευτα και αν ακούγονται τα παραπάνω, το ίδιο εντυπωσιακή είναι η στάση της επί της ουσίας… «μη αντίδρασης» που ακολουθήθηκε  από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο πέπλος σιωπής που σκέπασε το όλο θέμα από την ελληνική πλευρά. Το ζήτημα δεν βρίσκεται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αποτελεί την τρίτη βαθμίδα κλιμάκωσης (escalation) των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο:

Το 1973 θέτουν θέμα υφαλοκρηπίδας, το 1996 θέμα «γκρίζων ζωνών» και το 2009 θέμα «παράνομου εποικισμού»!

Στη «Σ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 14 Μαΐου, θα δημοσιευθεί όλο το παρασκήνιο και η ανάλυση της διαμορφούμενης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά, καθώς και τη διάταξη των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων στη γραμμή αντιπαράθεσης, μια διάταξη η οποία έχει αλλάξει ριζικά τα τρία τελευταία χρόνια με την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων από μονάδες των ειδικών δυνάμεων.

Ενημερωτικά οι οχτώ βαθμίδες κλιμάκωσης είναι:

1 βήμα: Αποβατική άσκηση
2 βήμα: Εικονικές προσβολές από αέρος
3 βήμα: Προετοιμασία κοινής γνώμης για το τι θα ακολουθήσει.
4 βήμα: Επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών φορέων για το τι θα ακολουθήσει.
5 βήμα: Δημιουργία θερμού επεισοδίου.
6 βήμα: Στρατιωτική – οργανωμένη δράση.
7 βήμα: Πόλεμος/σύρραξη.
8 βήμα: Ο νικητής καθορίζει τις εξελίξεις.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s