ΕΛΛΑΔΑ

Από τα τέλη Μαρτίου οι παραδόσεις βλημάτων Exocet MM40 Block 3 για το ΠΝ.


image17

Η MBDA αποκάλυψε πρόσφατα πως για τα τέλη Μαρτίου 2009 ήταν προγραμματισμένη η έναρξη παράδοσης και αποδοχής βλημάτων εναντίον πλοίων Exocet MM40 Block 3 σε εξαγωγικό πελάτη. Είναι ουσιαστικά βέβαιο πως πρόκειται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα εγκαταστήσει τα βλήματα αυτά στα Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ70) και ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71), τέταρτο και πέμπτο τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ. Άρχισε έτσι η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των δύο σκαφών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Κατόπιν τα βλήματα MM40 Block 2 Mod1 στο τρίτο σκάφος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (Ρ69) θα αντικατασταθούν επίσης από Block 3. Στο τελευταίο, η αντικατάσταση του πυραυλοκινητήρα πτήσης Altair από στροβιλωθητή TRI 40 και του αναπόσπαστου ενισχυτή Gerfault από απορριπτόμενο, εξασφαλίζει την επέκταση της μέγιστης απόστασης βολής από 72km σε 180km. Αντικαταστάθηκε επίσης η μονάδα καθοδήγησης αξονικού και κατακόρυφου γυροσκοπίου του Block 2 με συγκρότημα ψηφιακής τεχνολογίας. Στο τελευταίο περιλαμβάνονται υπολογιστής καθοδήγησης, Μονάδα Αδρανειακής Μέτρησης (IMU) γυροσκοπίων λέιζερ και δέκτης GPS από το πειραματικό όχημα VESTA δοκιμών αυλωθητή κινητήρα. Έτσι το Exocet αποκτά επιτέλους ικανότητα μεταβολής πορείας σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής (waypoints) τα οποία κατά πληροφορίες μπορούν να υπερβούν τα 10.

ΠΗΓΗ                                                                                   Αναρτήθηκε από τον Λουκά

Πρόκειται μάλιστα για τετραδιάστατα σημεία -γεωγραφικό μήκος και πλάτος, υψόμετρο, χρόνος- επιτρέποντας την παράκαμψη νησιών ή εξάρσεων της ακτογραμμής, για την αιφνιδιαστική εμφάνιση σε περιορισμένη απόσταση από τον στόχο, καθώς και για τον κορεσμό των αμυντικών συστημάτων με ταυτόχρονη άφιξη πολλαπλών βλημάτων. Παρέχεται επίσης ικανότητα βολής σε γεωγραφικές συντεταγμένες με καθοδήγηση GPS, για προσβολή ελλιμενισμένων πλοίων και επάκτιων στόχων. Είναι όμως σαφές πως το MM40 Block 3 δεν προορίζεται για την προσβολή χερσαίων στόχων σε σημαντικό βάθος από τις ακτές του αντιπάλου. Η υπέρπτηση εδάφους εκτελείται κατά πάσα πιθανότητα σε σταθερό ύψος μεταξύ ενδιάμεσων σημείων διαδρομής, ενώ ο ερευνητής ραντάρ δεν μπορεί να διακρίνει επίγειους στόχους.

Κατά τα λοιπά, το ΜΜ40 Block 3 διατηρεί τα προηγμένα χαρακτηριστικά επιλογής στόχου, διείσδυσης στις ζώνες εμπλοκής των αμυντικών συστημάτων του και προσβολής του, τα οποία είναι διαθέσιμα στο Block 2 Mod1. Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνεται ο προαιρετικός ακανόνιστος ελικοειδής (corkscrew) τερματικός ελιγμός για την αποφυγή πυρών από Οπλικά Συστήματα Εγγύς προστασίας (CIWS) ελαφρών αυτόματων πυροβόλων. Βλήματα τα οποία προσεγγίζουν χωρίς να εκτελούν ελιγμό, παρουσιάζουν για τα CIWS μηδενική ή εξαιρετικά χαμηλή γωνιακή ταχύτητα προς συγκεκριμένη σταθερή κατεύθυνση, επιτρέποντας την πρόβλεψη της μελλοντικής θέσης τους και επομένως την ακριβή σκόπευση των πυρών. Ο ακανόνιστος ελικοειδής ελιγμός του Exocet Block 2 σημαίνει πως η προηγούμενη μεταβολή της θέσης του δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόβλεψη της μελλοντικής, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των CIWS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s