ΕΛΛΑΔΑ

Στο συρτάρι για 34 μέρες η ομολογία: «Τα πήραν και πολιτικοί»


Φταίει το φωτοτυπικό που δεν ενημερώθηκαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για τη Siemens.

ΓΙΑ «ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Image1

Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ, ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Εδώ και 34 ημέρες (από τις 9 Απριλίου), ο ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός κρατούσε στο συρτάρι του επίσημο έγγραφο με το οποίο το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο συνομολογεί το «λάδωμα» από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, «πλην άλλων, και αξιωματούχων διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους καθώς και πολιτικών των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων».

Πρόκειται για έγγραφο με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο, την ίδια ημέρα που απεστάλησαν οι πρώτες κλήσεις σε απολογία, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση διεκδικώντας ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής ζημιάς που υπέστη το συμβολικό ποσόν των 500.000 ευρώ.

Η κρίσιμη αυτή εξέλιξη (την οποία αποκάλυψε η «Ε» το περασμένο Σάββατο) δεν είχε τεθεί από τον ανακριτή, ως όφειλε, υπόψη των συνηγόρων υπεράσπισης των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, οι οποίοι ενημερώθηκαν εξωδικαστικώς από τον Τύπο και εύλογα χθες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν τόσο στον κ.Ζαγοριανό όσο και στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας.

«Αμελλητί»

Μάλιστα ορισμένοι από τους συνηγόρους, συνέδεαν την «απόκρυψη του εγγράφου» με το περιεχόμενό του καθώς, όπως εκτιμούν, αυτό καθιστούσε μονόδρομο την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, ανεξάρτητα από τον φερόμενο ως χρόνο τέλεσης των αδικημάτων κι αν αυτά φέρονται παραγεγραμμένα ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν ακόμη και για «σκόπιμη παράλειψη με στόχο τον ενταφιασμό των πολιτικών ευθυνών».

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι στη δήλωσή του το Ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αναφέρεται μόνον σε «μίζες ιδίως σε σχέση με το σύστημα C4Ι», για το οποίο παρίσταται, αλλά υπερθεματίζοντας κάνει λόγο και για άλλες σχετικές συμβάσεις.

Στο έγγραφο με το οποίο το Δημόσιο συνδέει τη ζημιά που φέρεται να υπέστη από C4Ι και άλλες συμβάσεις με τα «λαδώματα» όχι μόνο κατηγορουμένων, πρώην στελεχών του ΟΤΕ και της Siemens, αλλά και πολιτικών προσώπων, αναφέρεται επί λέξει:

«Η εν θέματι ποινική δίωξη αφορά στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κ.λπ. των εταιρειών «Siemens Α.G» και «Siemens Hellas Α.Ε.», και μέσω των «μαύρων ταμείων» και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (και ιδίως -αν και όχι μόνο- σε σχέση με το σύστημα ασφαλείας C4Ι) και την εξέλιξη των σχετικών συμβάσεων που αφορούσαν σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες».

«Θα χάθηκε»!

Από την πλευρά του ο διευθύνων τις ανακρίσεις για το τεράστιο πολιτικό και νομικό σκάνδαλο της Siemens, Νικ. Ζαγοριανός, φέρεται να επικαλέστηκε ευθύνη… του φωτοτυπικού μηχανήματος των δικαστηρίων στο οποίο βγήκαν τα αντίγραφα της δικογραφίας που μοιράστηκαν στους δικηγόρους. Κάπου εκεί, όπως φέρεται να υπέθεσε, απωλέσθη το έγγραφο. Ετσι κι αλλιώς, κατά την κρίση του, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, τα μέχρι στιγμής στοιχεία της δικογραφίας δεν δικαιολογούν την αποστολή της στη Βουλή.

Δεν ήταν όμως μόνο η δήλωση του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχε περιέλθει σε γνώση των συνηγόρων. Μόλις χθες έλαβαν και αντίγραφα της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής και του ΟΤΕ για το σκέλος που αφορά στη σύμβαση 8002.

«Αυθαίρετη ερμηνεία»

Αλλοι συνήγοροι υπεράσπισης, πέραν των σκληρών δηλώσεών τους σε βάρος του ανακριτή Ζαγοριανού, εξέφραζαν προβληματισμό και για το περιεχόμενο της δήλωσης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς, όπως έλεγαν, «προβαίνει σε αυθαίρετη ερμηνεία της ασκηθείσας ποινικής δίωξης».

Κι αυτό γιατί «η δίωξη αφορά σε διάθεση χρηματικών ποσών από στελέχη της Siemens σε ανώτερους υπαλλήλους του ΟΤΕ. Δεν αναφέρεται σε αξιωματούχους υπουργείων, ούτε σε πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων». Σε διαφορετική περίπτωση -τόνιζαν- θα πρεπε η δικογραφία να είχε αμέσως διαβιβασθεί στη Βουλή για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με την αποκάλυψη της ταυτότητας των πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον Γ. Λαμπίρη, συνήγορο του πρώην στελέχους της Siemens, Γ. Σταυριανού, «η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου, αν δεν κριθεί αυθαίρετη για την ερμηνεία της ασκηθείσας ποινικής δίωξης, αφού ομιλεί για διάθεση χρηματικών ποσών από υπαλλήλους και στελέχη της Siemens σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη και ομολογία περί της εμπλοκής και της ευθύνης πολιτικών προσώπων των δύο μεγαλύτερων πολτικών κομμάτων και ίσως έτσι εξηγείται γιατί λάβαμε γνώση του περιεχομένου αυτής για πρώτη φορά σήμερα».

«Ναρκοπέδιο»

Ο Ι. Μαντζουράνης, συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλη, δήλωσε:

«Οταν αποκρύπτονται κρίσιμα έγγραφα όπως η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από κατηγορουμένους και συνηγόρους, τότε η ανακριτική διαδικασία γίνεται ναρκοπέδιο. Ιδίως όταν η απόκρυψη γίνεται για να μην γίνει γνωστό ότι Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποδέχεται «ωφέλιμες πληρωμές» σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα».

Εξάλλου χθες ένσταση ακυρότητας της ποινικής διαδικασίας υπέβαλε και το στέλεχος της Siemens, Πρ. Μαυρίδης, μέσω του συνηγόρου του, Θ. Σοφού. Επικαλείται:

* Παραβίαση του δικαιώματος να λάβει γνώση της δικογραφίας. Ο ανακριτής δεν είχε παραδώσει τα έγγραφα της παράστασης πολιτικής αγωγής και άλλα στοιχεία, με αποτέλεσμα «να μου στερήσει το δικαίωμα να υποβάλω τους αναγκαίους ισχυρισμούς μου».

* Λήψη στη δικογραφία μη γνήσιων και πλαστών εγγράφων χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμοι τύποι. Αναφέρεται στο πόρισμα της δικηγορικής εταιρείας Debevoise-Plimpton Llp.

* Αοριστία του κατηγορητηρίου, καθώς «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας, μάρτυρα ή έγγραφο δεν προκύπτει ζημία για τον ΟΤΕ. Για το λόγο αυτό ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s