ΔΙΕΘΝΗ

Ενοχλημένη αλλά επιθετική χθες η Άγκυρα.


Image1

Δυσφορία εξέφρασε ο Ερντογάν για πιθανή αλλαγή κριτηρίων από την Ε.Ε.

Επιθετική, ενοχλημένη και αναξιοπαθούσα εμφανίστηκε χθες η Τουρκία, με αιτία -και πάλι- τις πρόσφατες δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί περί χορήγησης καθεστώτος προνομιακής σχέσης προς την Τουρκία αντί της πλήρους υποψηφιότητας. Η νέα αυτή έκφραση δυσφορίας προήλθε από τον Ταγίπ Ερντογάν και από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο μεν Τούρκος πρωθυπουργός εκτόξευσε μομφή εναντίον της Γαλλίας και της Γερμανίας ευρισκόμενος για επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, η οποία κατά καιρούς γίνεται το «πνεύμα αντιλογίας» στην Ε. Ε. Ο δε κ. Νταβούτογλου από τη Στοκχόλμη, όπου μετέβη για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ και τον επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε. Ε. από τη Σουηδία την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε ανήσυχος λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσης της Ε. Ε. να θέσει «νέα κριτήρια» κατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά, αλλά αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις Σαρκοζί – Μέρκελ της περασμένης Κυριακής, χαρακτηρίζοντας τις «εξαιρετικά ατυχείς».

«Οταν αρχίζεις έναν αθλητικό αγώνα και ενώ εμείς παίζουμε, δεν είναι δυνατόν να αλλάξεις τους κανονισμούς, αυτό είναι ανοησία. Δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων λόγω μεταβολής των κανονισμών και μιλήσαμε σχετικώς με τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ», είπε ο κ. Ερντογάν, που ζήτησε να μη μεταβληθούν τα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. Ενδιαμέσως, εξέφρασε την υποστήριξή του προς το ενεργειακό σχέδιο Ναμπούκο, το οποίο θεωρείται αντίπαλο δέος στην ενεργειακή επέκταση της Ρωσίας.

Τη θερμή του υποστήριξη προς την τουρκική υποψηφιότητα εξέφρασε στη συνέχεια ο κ. Τουσκ, ο οποίος δεσμεύτηκε να υπενθυμίζει διαρκώς στους Ευρωπαίους εταίρους ότι ουδείς ενημέρωσε την Τουρκία για επιπρόσθετα κριτήρια ή φραγμούς πριν από την ένταξη. «Δεν είναι δυνατόν να φέρεται κανείς έτσι σε έναν εταίρο, ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια εξισορρόπησε κάπως την κατάσταση. «Εκπληρώστε τις συνομολογημένες συμφωνίες, σεβαστείτε τα ειπωμένα και όταν όλα θα ανταποκρίνονται προς τα συγκεκριμένα κριτήρια που εθεσε η Ε. Ε., τότε η θετική απόφαση για την ένταξη θα πρέπει να είναι αυτόματη. Νομίζω ότι με σταθερή και ήρεμη εργασία σε λίγα χρόνια θα έχουμε φτάσει στο σωστό σημείο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις», είπε.

Σε άλλη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπιλντ στη Στοκχόλμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες-μέλη της Ε. Ε. «να μη μετατρέψουν τη διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας σε ζήτημα εσωτερικής συζήτησης». «Σας παρακαλώ μην το κάνετε», είπε ο κ. Νταβούτογλου, που υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση στην Ε. Ε. συνιστά «στρατηγική προτεραιότητα» για την Τουρκία, απαντώντας ίσως και σε όσους έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών ένδειξη για την επερχόμενη μετατόπιση του κέντρου βάρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Νταβούτογλου διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Ευρώπη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, με αποκλειστικό όμως στόχο την πλήρη υποψηφιότητα και τίποτε λιγότερο.Δεν είναι σαφές εάν είχε κατά νουν το γνωστό «διαίρει και βασίλευε», αναλυτές ωστόσο σημείωσαν λίγο προγενέστερη δήλωση του κ. Μπιλντ, σύμφωνα με την οποία οι θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας ως προς την τουρκική υποψηφιότητα «διαφέρουν» από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών (μελών) που στηρίζουν την τουρκική ενσωμάτωση.

Από την πλευρά του ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, δήλωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «προχωρούν σταθερά» και ότι ενθάρρυνε τον κ. Νταβούτογλου «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την περαιτέρω πρόοδο στον τομέα των θεμελιωδών ελευθεριών»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s