ΔΙΕΘΝΗ

Προβλέπει πυρηνική «άβυσσο» ο Ελ Μπαραντέι.


Image3

Ο αριθμός των πυρηνικών χωρών μπορεί να υπερδιπλασιαστεί σε λίγα χρόνια και η μόνη διέξοδος από την πυρηνική «άβυσσο» είναι ο ταχύς αφοπλισμός των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά μεγάλος στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτηρίζει ως «ωρολογιακή βόμβα». Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι αναφέρει ότι το επόμενο κύμα εξάπλωσης θα αφορά σε «εικονικές πυρηνικές δυνάμεις» που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου και διαθέτουν την τεχνογνωσία για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη του όπλου.

Αναφέρεται στις χώρες που ναι μεν συμμορφώνονται με τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT), ωστόσο απέχουν μία «ανάσα», λίγους μήνες, από την κατασκευή πυρηνικών όπλων. «Αυτό είναι το φαινόμενο που βλέπουμε τώρα και η πηγή ανησυχίας για το Ιράν. Και αυτό το φαινόμενο επεκτείνεται πολύ πέραν του Ιράν. Πολύ σύντομα θα έχουμε εννέα πυρηνικές δυνάμεις και πιθανώς άλλες 10 ή 20 εικονικές πυρηνικές δυνάμεις» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ. Εκφράζει φόβους για την εξάπλωση της τεχνολογίας εμπλουτισμού ουρανίου ανά τον κόσμο, όμως περισσότερο ανήσυχος δηλώνει για τη Μέση Ανατολή.

«Όταν βλέπετε μεγάλη ανησυχία για τη Μέση Ανατολή, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν εντελώς καταπιεσμένοι από τις κυβερνήσεις τους και νοιώθουν ότι έχουν άδικη μεταχείριση από τον έξω κόσμο. Αυτός ο συνδυασμός καθιστά τη Μέση Ανατολή ωρολογιακή βόμβα» δηλώνει. Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τονίζει ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι ο κίνδυνος να βρεθούν πυρηνικά όπλα στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης, και σε αυτό το σημείο «δείχνει» προς την έξαρση της δράσης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. «Ανησυχούμε γιατί μαίνεται ένας πόλεμος σε μία χώρα με πυρηνικά όπλα. Ανησυχούμε γιατί έχουμε κάθε χρόνο έχουμε αναφορές 200 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης πυρηνικού υλικού» σημειώνει μιλώντας στον Guardian.

Προειδοποιώντας για την κατάρρευση του υπάρχοντος καθεστώτος που έχει καθιερωθεί με την εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών, ο Ελ Μπαραντέι λέει ότι η μόνη λύση για να αποφευχθεί μία ταχεία εξάπλωση είναι ο αφοπλισμός των σημερινών πυρηνικών δυνάμεων και η υιοθέτηση συνθηκών που απαγορεύουν τις πυρηνικές δοκιμές και την παραγωγή σχάσιμων υλικών.«Αν ενέργειες αυτού του είδους ληφθούν πριν από την προσεχή διάσκεψη για την αναθεώρηση της NPT τον Απρίλιο του 2010 στη Νέα Υόρκη, το περιβάλλον θα είναι εντελώς διαφορετικό. Όλες αυτές οι εν δυνάμει δυνάμεις θα το σκεφθούν δύο φορές  καθώς οι πιο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις θα έχουν την ηθική αρχή που θα τους λέει: ‘Εμείς ενεργήσαμε από την πλευρά μας, τώρα είναι η σειρά σας’».Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τα τελευταία 11 χρόνια και πρόκειται να αποσυρθεί το Νοέμβριο, σε ηλικία 67 ετών. Σκληρή διπλωματική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διαδοχή του. Τιμηθείς ο ίδιος και η Υπηρεσία του με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο Ελ Μπαραντέι ήλθε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας σκηνής, στεκόμενος απέναντι στις κυβερνήσεις των Τζορτζ Ο.Μπους και Τόνι Μπλερ, διαφωνόντας με τους ισχυρισμούς τους ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s