ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους η πλειοψηφία των Ισραηλινών.


Image4

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να ταχθεί υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, κατά την συνάντησή του στις 18 Μαΐου στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ.

Το 57% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο Νετανιάχου πρέπει να στηρίξει την αρχή των «δύο κρατών για δύο λαούς», δηλαδή ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, κατά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο που θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας. Το 35% των ερωτηθέντων έχει αντίθετη γνώμη υποστηρίζοντας τη θέση του επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης που αντιτίθεται στην ίδρυση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Το 8% δεν εξέφρασε γνώμη.

Η σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει επίσης πτώση της δημοτικότητας του Νετανιάχου, μετά τις δύσκολες συναλλαγές στην επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού και με τον ισραηλινό τύπο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα ότι επέδειξε αδυναμία να αντισταθεί στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των υπουργών του.

Το 59% εκτιμά ότι οι πολιτικοί χειρισμοί του Νετανιάχου είναι λιγότερο καλοί ή όμοιοι με του προκατόχου του Εχούντ ‘Ολμερτ, του κεντρώου κόμματος Καντίμα, με μόλις το 27% των ερωτηθέντων να κρίνει καλύτερη την πολιτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού.

Επίσης μια σχετική πλειοψηφία (45%) των ερωτηθέντων εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του υπουργού Εξωτερικών, του υπερεθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμπαν, έναντι 31% που έχει θετική γνώμη.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη χθες, Πέμπτη από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Dialog, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ατόμων, με περιθώριο λάθους 4,5%.

ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s