ΕΛΛΑΔΑ

Η επιστροφή των «συμμάχων» στο Αιγαίο – Ολόκληρο το άρθρο της «Τζουμχουριέτ».


Image4

Μετά από δέκα ημέρες ύφεσης της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, οι «σύμμαχοι» χθες έδειξαν για άλλη μιά φορά «τα δόντια τους»: Συνολικά επτά παραβιάσεις του Εθνικού Eναέριου Χώρου από δύο σχηματισμούς 14 αεροσκαφών. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τω παραβιάσεων τα έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και μία αναχαίτιση-αναγνώριση εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ένα από τα ελληνικά μαχητικά που είχαν αναλάβει να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Μέσα σε όλα αυτά οι δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR στις οποίες προχώρησαν οι Τούρκοι, μοιάζουν «πταίσμα»…
 
Οπως σημειώσαμε και στην αρχή ήταν η πρώτη φορά μετά από δέκα ημέρες ελάχιστης τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας που η τουρκική Αεροπορία έδειξε έντονη παραβατική συμπεριφορά. Μετά την απίστευτη πρόκληση με το κατευθυνόμενο δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ» για δήθεν παράνομο εποικισμό του Αγαθονησίου και τις μαζικές παραβιάσεις εκείνων των ημερών, φαίνεται ότι κάτι κράτησε τα τουρκικά αεροσκάφη μακριά από τα ελληνικά εναέρια σύνορα για πρώτη φορά μέσα στο 2009.
 
Ίσως ο φόβος ότι η ένταση που είχε δημιουργηθεί θα μπορούσε να ήταν κακός σύμβουλος των Ελλήνων χειριστών ή ότι είχε δημιουργηθεί επικοινωνιακό «υπόστρωμα» για «σκληρές» απαντήσεις από ελληνικής πλευράς. Εκτός και αν έχει σχέση με καθαρά εσωτερικές διαδικασίες. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματικός της Π.Α., «Μπορεί να είχαν επιθεωρήσεις. Πάντα έχουμε μείωση της πτητικής δραστηριότητας όταν έχουν μεγάλες επιθεωρήσεις.»
 
(Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε ολόκληρη της τακτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με τις τουρκικές δυνάμεις να έχουν αυξήσει κάθετα τους σχηματισμούς επίλεκτων μονάδων απέναντι από την ευρύτερη περιοχή του Αγαθονησίου).

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αξίζει να διαβάσουμε μεταφρασμένο το άρθρο της «Τζουμχουριέτ», η οποία θεωρείται «έγκυρη κεντροαριστερή» εφημερίδα στην Τουρκία και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το μέλλον.

«Η ιστορία του Αγαθονησίου (του Μουράτ Ιλέμ)

«Αθήνα – Αιγαίο», στην μέση της θάλασσας βρίσκεται ένα μικρό νησί που η μοίρα του έδωσε το σχήμα του. Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη είναι μόνο μια μικρή κουκίδα.

Το ελληνικό όνομα Αγαθονήσι, το αγγλικό όνομα νησί Εσέκ, και τους τελευταίους 2 μήνες βρίσκεται συνεχώς στην θεματαλογία των Ελληνικών ΜΜΕ. Ένα νησί πολύ κοντά στην Τουρκία στο οποίο οι ελληνικές αρχές για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους έχουν μεταφέρει περίπου 70 Έλληνες πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια το νησί είναι το επίκεντρο της διακίνησης λαθρομεταναστών που έρχονται απο την Τουρκία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να ανησυχούν πολύ. Έχουν πλέον κουραστεί να φιλοξενούν και να περιθάλπτουν δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες λαθρομετανάστες οι οποίοι εμφανίζονται συνέχεια μέρα νύχτα. Πακιστανοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί η οποίοι πληρώνουν μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ στους Τούρκους λαθρέμπορους, αποβιβάζονται στο μικρό Αγαθονήσι. Δηλαδή ολόκληρο το νησι εχει μετατραπεί σε πρώτο σταθμό άφιξης των λαθρομεταναστών.

Το γεγονός αυτό ήρθε στην επιφάνεια με την άφιξη 75 λαθρομεταναστών σε ένα νησί, του οποιου οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 70. Λαθρομετανάστες που περιμένουν επι μέρες νηστικοί στα τουρκικά παράλια μόλις φτασουν στο νησι εισβάλουν στα σπίτια των κατοίκων για να αρπάξουν ότι φαγώσιμο βρούνε μέσα σε αυτά.

Παλιά στο νησί υπήρχαν διάφορα οικόσιτα ζώα, κατσίκες, κότες πρόβατα και κουνέλια των οποίων ο αριθμός σήμερα έχει μειωθεί στο ελάχιστο.Είναι αδύνατο να εμποδιστεί η άφιξη των λαθρομεταναστών στο νησί καθώς φτάνουν εκεί με λαστιχένιες λέμβους με σαμπρέλες αυτοκινήτων ή με βάρκες μήκους 3 και 10 μέτρων.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το ρυθμό άφιξης λαθρομεταναστών το νησί θα περάσει υπό το καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών και θα περιέλθει στα χέρια των υπηκόων όλων των χωρών. Ο λόγος είναι απλός : Επίσημα δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο νησί ελληνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, η κυριότητα του νησιού είναι αμφισβητούμενη και ο απέναντι γείτονας φοβάται την τουρκική αντίδραση. Μέχρι σήμερα, κατάφερε να εγκαταστήσει στο νησί μονάχα 70 Έλληνες υπηκόους. Οπως αντιλαμβάνεστε και οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού έχουν έρθει εκεί λαθραία, όπως και οι λαθρομετανάστες απο την Τουρκία.

Το ελληνικό κράτος προκειμένου να εντάξει το νησί στα εδάφη του δημιουργώντας τετελεσμένα, εγκαθιστά εκεί 2 με 3 οικογένειες κάθε περίοδο και ακολούθως νύχτα μεταφέρει εκεί και άλλον πληθυσμό ο οποίος εποικίζει το νησί. Επιπλέον και τα ελληνικά πλοία της γραμμής τα οποία προσέγγιζαν το νησί μια φορά τον μήνα τον τελευταίο καιρό έχουν αραιώσει το δρομολόγιο τους, με συνέπεια να επιδεινώνεται το πρόβλημα. Έτσι οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν να ζούν εκεί αλλά αυξάνεται η δυσφορία τους.

Η μοίρα και η στεναχώρια των Ελλήνων φίλων κατοίκων του νησιού δεν τελειώνει μόνο με την ενασχόληση τους με τους λαθρομετανάστες. Πιστεύουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος θα έρθει απο απέναντι δηλαδή απο την Τουρκία. Μάλιστα έχουν μάθει απ’έξω αυτά που αναγραφονται πάνω στα φτερά των τουρκικών αεροσκαφών τα οποία υπερίπτανται κάθε μέρα και κάθε λεπτό πάνω απο τα κεφάλια τους.

Τα ελληνικά ΜΜΕ σε μια δόση υπερβολής αναφέρουν ότι πάνω απο το νησί πετούν περισσότερα τουρκικά αεροσκάφη απ’ότι οι γλάροι. Ιδού λοιπόν η ιστορία ενός νησιού, όπου στις διεθνείς συνθήκες δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιόν ανήκει. Ιδού και η ζωή των 70 κατοίκων του που μοιράζονται την ίδια μοίρα…»

Τμήμα αναλύσεων http://www.defencenet.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s