ΔΙΕΘΝΗ

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν τρομοκράτες στο ιρακινό Κουρδιστάν.


Image3

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν τρομοκράτες στο ιρακινό Κουρδιστάν για να πολεμήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προωθούν την τρομοκρατία και συνωμοτούν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πέρα από τα δυτικά μας σύνορα οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τρομοκράτες» στο ιρακινό Κουρδιστάν για να «πολεμούν την Ισλαμική Δημοκρατία», δήλωσε ο Χαμενεΐ κατά την ομιλία του στην πόλη Σαγκέζ (Κουρδιστάν) ενώπιον πλήθους που φώναζε «θάνατος στην Αμερική» και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Χρήματα, όπλα και οργάνωση χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς στα δυτικά σύνορά μας για να πολεμήσουν το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι «οι Αμερικανοί έχουν επικίνδυνα σχέδια για το Κουρδιστάν» και «ο στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν τους Κούρδους αλλά να τους κυριεύσουν. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», τόνισε.

Ο Χαμενεΐ υπονοούσε τα μέλη της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PJAK που εισχωρούν τακτικά στο Ιράν για ένοπλες επιχειρήσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε, ωστόσο, τρομοκρατική αυτή την οργάνωση στις 4 Φεβρουαρίου και ανακοίνωσε πάγωμα των τραπεζικών της λογαριασμών. Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη.

Το PJAK, ακρωνύμιο του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν, έχει διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διεξάγει από το 1984 ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης στην νοτιοανατολική Ανατολία.

Το Ιράν κατηγορεί συχνά τις ΗΠΑ ότι στηρίζει το PJAK καθώς και άλλες οργανώσεις στα σύνορα του Ιράν, κάτι που η Ουάσινγκτον διαψεύδει.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s