ΔΙΕΘΝΗ

Διάσταση απόψεων για την Τουρκία.


Image1

Αρνητικές στην ένταξη Γαλλία και Γερμανία, διαλλακτικές Τσεχία και Σουηδία.

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ / ΤΟ ΒΗΜΑ

Με βραδείς ρυθμούς κινείται η Τουρκία προς την ΕΕ, ενώ κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε εκ νέου το χάσμα αντιλήψεων που υπάρχει στην Ευρώπη αναφορικά με το αν η Τουρκία έχει προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ. Η Γαλλία και η Γερμανία επιμένουν ότι ανάλογη προοπτική δεν υφίσταται, ενώ η Τσεχία που προεδρεύει στην ΕΕ και η Σουηδία που θα τη διαδεχθεί θεωρούν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά. Ειδικότερα, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Καρλ Μπιλντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, είπε ότι «αυτό που θα κάνουμε στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ήταν λίγο πολύ και οι δηλώσεις του τσέχου προεδρεύοντος κ. Γιαν Κουχτ και του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, οι οποίοι επί της ουσίας αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των πρόσφατων θέσεων Μέρκελ- Σαρκοζί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

O νέος τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε από την πλευρά του ότι κύριος στόχος της Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει η πλήρης ένταξη της χώρας στην ΕΕ και δεν πρόκειται να δεχτούν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο των σχέσεών τους με την ΕΕ. «Η Τουρκία παραμένει πιστή στον στόχο αυτό και αναμένει ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν την ίδια πίστη» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο για την ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s