ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Συμμετοχή στις συνομιλίες για την ονομασία ζητούν από τον Γκρούεφσκι τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ.


Image1

Τη συμπερίληψη Αλβανών πολιτικών εκπροσώπων της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότηττα της ονομασίας ζητούν τα αλβανικά κόμματα της χώρας. Τη θέση αυτή επανέλαβε την Τετάρτη ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Σε συνάντηση που είχε στο Τέτοβο με αντιπροσωπεία της γερμανικής Βουλής ο Αλί Αχμέτι σημείωσε ότι η συμμετοχή των Αλβανών της ΠΓΔΜ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι απαραίτητη και θα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η επίτευξη ενός κατάλληλου συμβιβασμού για το θέμα αυτό.

Ο αρχηγός του DUI, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ως θετική την προτροπή παραγόντων της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη συμβολή από τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αλβανικός Τύπος στην ΠΓΔΜ αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση της κρατικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος, το περασμένο Σάββατο, όπου για μία ακόμη φορά δεν συμμετείχε κανένας Αλβανός εκπρόσωπος, σημειώθηκαν αντιδράσεις από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Για πρώτη φορά, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα», το DUI και τα αντιπολιτευόμενα «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και «Νέα Δημοκρατία» του Ιμερ Σελμάνι, συμφωνούν με τη θέση ότι οι Αλβανοί πρέπει να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες για το όνομα, καθώς θεωρούν ότι η συμμετοχή τους θα συμβάλει στην επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμότητας και την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το DUI δηλώνει ότι έχει ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό να εμπλακούν οι Αλβανοί στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s