ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη επένδυση Βραζιλιάνικης εταιρίας στη ΤουρκίαΣτα 300 εκατ. δολάρια θα ανέλθουν, τη διετία 2009-2010, οι επενδύσεις του βραζιλιάνικου κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Petrobras στα τουρκικά χωρικά ύδατα στον Εύξεινο Πόντο.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη, ο διευθυντής των διεθνών δραστηριοτήτων της Petrobras Ζόργκε Ζελάντα είπε ότι «σχεδιάζουμε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. δολαρίων στον τομέα της εξερεύνησης στον Εύξεινο Πόντο το 2009 και το 2010. Αυτό είναι το κόστος δύο πηγαδιών» τα οποία η βραζιλιάνικη εταιρία έχει συμφωνήσει να εξερευνήσει από κοινού με την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO στα ανοικτά των τουρκικών ακτών στον Εύξεινο Πόντο.
Η Τουρκία, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, έχει διεξαγάγει συνομιλίες με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Chevron Corp. και η Exxon Mobil Corp. για εξερεύνηση στον Εύξεινο Πόντο και τις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας, η οποία αναμένεται να δώσει ενεργειακούς πόρους που θα βοηθήσουν τη γείτονα να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενο πετρέλαιο.
Η TPAO αναμένει να αποδώσει ο Εύξεινος Πόντος έως και 10 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, καθώς και 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η παραγωγή από τον Εύξεινο Πόντο μπορεί να αρχίσει μέσα στη διετία 2017-2018 εάν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις εντός των επόμενων τριών ετών, εκτιμά η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου.
iKypros

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s