ΔΙΕΘΝΗ / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας στο Αιγαίο.


Image2

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ Αντγου ε.α., Επίτιμου Διοικητή Στρατιάς και Αρχηγού ΓΕΕΦ

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία και όσα φιλοτουρκικά αυτός διακήρυξε, ο Ερντογάν δεν έχασε καιρό και έσπευσε να θερίσει τα οφέλη της τουρκικής στρατηγικής αναβάθμισης. Δεν είναι δα και λίγο να σε βάζει ο πλανητάρχης πιο πάνω και από την Ευρώπη και από τους λοιπούς συμμάχους του στην κατάταξη στρατιωτικής σημαντικότητος. Η Τουρκία αμέσως βγήκε στη γύρα για να εξαργυρώσει την επιταγή και πρώτος στόχος δεν είναι άλλος από το Αιγαίο.

Αχμέτ Νταβούτογλου: Ο Ερντογάν προώθησε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, τον διεθνολόγο καθηγητή και σύμβουλό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ποια είναι η βαθύτερη σημασία αυτής της κίνησης Ερντογάν; Ποιος είναι ο Νταβούτογλου; Δύο φοβερά ερωτήματα, η ανάλυση των οποίων οδηγεί σε συμπεράσματα ιδιαίτερα ανησυχητικά για την Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου είναι ο γνήσιος εκφραστής του τουρκικού ηγεμονισμού. Είναι ένας φανατικός ισλαμιστής. Είναι ο θεωρητικός της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι αυτός που έδωσε επιστημονική χροιά στην τουρκική θεωρία περί «ζωτικού χώρου». Υιοθετεί πλήρως τις στρατιωτικές επεμβάσεις υπέρ των μουσουλμανικών μειονοτήτων στον χώρο της Βαλκανικής (Αλβανία, Βοσνία) επικαλούμενος τη νομιμοποίηση της εισβολής στην Κύπρο. Όλα αυτά περιέχονται στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος».

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα η τοποθέτησή του για το Αιγαίο. Για το Αιγαίο, γράφει, η Τουρκία είναι κοντά στον πόλεμο και επισημαίνει τα μεγάλα λάθη της τουρκικής πολιτικής αμέσως μετά τη λήξη του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί δίνει ο Νταβούτογλου την τεράστια στρατηγική αξία των αγαιοπελαγίτικων νησιών και θεωρεί επιβεβλημένο τον έλεγχό τους από την Τουρκία. Για την Κύπρο πιστεύει σε άνοιγμα του «ψευδοκράτους» και ενσωμάτωσή του στο διεθνές σύστημα. Αυτός είναι ο Νταβούτογλου. Ένας επικίνδυνος εθνικιστής, που χωρίς αναστολές μπορεί να μας φέρει ακόμα και τον πόλεμο. Άρα ο Ερντογάν επέλεξε το καταλληλότερο πρόσωπο για να κεφαλαιοποιήσει όλες τις τουρκικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδος. Είναι ο πρώτος εξωκοινοβουλευτικός, μη διπλωμάτης, ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Θα το γράψω ακόμα μια φορά με μεγάλα γράμματα, μήπως και το καταλάβουν οι πολιτικοί μας: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ακόμα και από τους ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ.

Θεωρία του «ζωτικού χώρου»: Η θεωρία αυτή του Τουρκισμού δεν είναι Κεμαλική και διατυπώθηκε αμέσως μετά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε η Τουρκία διεκδίκησε με θράσος και πείσμα τα Δωδεκάνησα. Δεν το κατάφερε και έκτοτε το φέρει βαρέως, επιδιώκουσα την ευκαιρία για να εγείρει απαιτήσεις. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει ο Νταβούτογλου «ασυγχώρητα τουρκικά λάθη στα νησιά». Η Τουρκία λοιπόν κατασκεύασε τη θεωρία του «ζωτικού χώρου» για να «στεγάσει» τις απαιτήσεις της. Η θεωρία αυτή στηρίζεται σε ένα κατασκευασμένο ιστορικό εξάμβλωμα, που λέγει ότι η Ελλάδα δημιουργήθηκε ως κράτος διαταράσσοντας το στάτους κβο της εποχής. Η Ελλάδα, κατά τους Τούρκους, άρχισε σιγά σιγά να επεκτείνεται προς Ανατολάς και να περισφίγγει την Τουρκία από θαλάσσης. Λέγουν ότι μετά την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, η Τουρκία ασφυκτιά, οιονεί πολιορκημένη, ζητώντας ζωτικό χώρο δήθεν για να αναπνεύσει. Αυτή η θεωρία χρόνια τώρα σερβίρεται διεθνώς και κυρίως μέσα στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη δική μας αντίδραση. Έχει γίνει σλόγκαν η φράση που έχουν βάλει οι Τούρκοι στο στόμα των Αμερικανών: «Έχετε τρεις χιλιάδες νησιά, αφήστε και μερικά για τους Τούρκους…». Βεβαίως, οι Τούρκοι αποκρύπτουν ότι αυτοί κινηθήκανε προς Δυσμάς ως κατακτητές με γενοκτονίες και σφαγές, όπως και δίνουν κατασκευασμένα και πλαστά στοιχεία για την ιστορία και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Βεβαίως, οι Τούρκοι αρνούνται την ύπαρξη των Ελλήνων στην Ιωνία, εις δε τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους του ελληνικού πνεύματος και της τέχνης στη Μ. Ασία, ουδόλως αναφέρουν ότι είναι έργα Ελλήνων. Τις περισσότερες φορές λένε ότι είναι ρωμαϊκά. Η θεωρία του «ζωτικού χώρου» υποστηρίχθηκε με πολλές στρατηγικές στον αιγαιακό χώρο. Προ του 1974 δεν είχε σχεδόν καμιά απήχηση, έκτοτε όμως κατάφερε να πείσει λόγω της προτασσόμενης και επιμελώς προβαλλόμενης τουρκικής στρατιωτικής ισχύος.

Στρατηγική των «γκρίζων ζωνών»: Η στρατηγική των «γκρίζων ζωνών» εξυπηρέτησε εξαιρετικά τα τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Ήταν μια προσεγμένη και έξυπνη μελέτη των πανεπιστημιακών της Άγκυρας. Στην πορεία του χρόνου ονομάστηκε και μελέτη «Ερκαγιά» από το όνομα του τότε αρχηγού του τουρκικού ΓΕΝ, αλλά ήταν καρπός των νομικών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Εκεί βέβαια είναι και η διαφορά των τούρκων καθηγητών από τους αντίστοιχους δικούς μας. Οι Τούρκοι υπηρετούν το έθνος τους και οι δικοί μας το πλήττουν (ευτυχώς υπάρχουν και λίγοι από τους άλλους).

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι τα μικρονήσια, οι βραχονησίδες και οι ερημονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου που δεν αναφέρονται ρητώς στις συνθήκες, παραμένουν στον πρότερο κάτοχό τους, που είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Επομένως η Τουρκία ως διάδοχός της, είναι και ο ιδιοκτήτης όλων αυτών. Το ΥΠΕΞ, αλλά και άλλοι συναρμόδιοι παράγοντες αντιμετώπισαν με ελαφρότητα τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Αυτό ήταν και η βασική αιτία της μεγάλης εθνικής περιπέτειας των Υμίων. Η ελληνική υποχωρητικότητα αποθράσυνε την Τουρκία με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει μετά το 1998 τη στρατηγική των «γκρίζων ζωνών», που όπως αναφέρθηκε, αφορούσε κυρίως σε ακατοίκητες μικρονησίδες. Αυτό δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ ούτε στα ελληνικά ΜΜΕ, που μιλούν ακόμα για «γκρίζες ζώνες».

Το νέο τουρκικό δόγμα στο Αιγαίο: Η βασική ιδέα του εφαρμοζόμενου σήμερα στρατηγικού δόγματος της Τουρκίας, είναι ότι διεκδίκηση του μισού Αιγαίου και παραπάνω (25ος Μεσημβρινός) δεν είναι υλοποιήσιμη, χωρίς τη διεκδίκηση των κατοικημένων νησιών. Οι Τούρκοι, σαν αμμοδόχο εφαρμογής του νέου δόγματος, επέλεξαν μετά προσοχής, την περιοχή από την οποία θα άρχιζαν την εφαρμογή του. Η ανοικτή θάλασσα που περιέχεται μεταξύ Φούρνων, Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Καλύμνου και της έναντι μικρασιατικής ακτής, ήταν ιδανική για την περίπτωση. Περιείχε δύο νησιά: Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Την περιοχή αυτή η Τουρκία βαθμηδόν την ενσωμάτωσε πραξικοπηματικά, βάσει του δικαίου του δυνατότερου στην επικράτειά της. Ελεύθερα τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κατατρομοκρατούν με βυθίσεις τους κατοίκους του Αγαθονησίου. Το κέρδος είναι διπλό για τους Τούρκους: Και οι κάτοικοι κάποια στιγμή θα τα παρατήσουν και θα φύγουν πικραμένοι και ανυπεράσπιστοι από την Ελλάδα και εμπεδώνεται η κυριαρχία των Τούρκων στην περιοχή. Σιγά σιγά οι Τούρκοι άρχισαν την απαγόρευση προσέγγισης στα δύο νησιά σε ελληνικά πλοία και αεροσκάφη. Μάλιστα, οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν και μια άλλη θεωρία, την περί αυθαιρέτου εποικισμού των νησιών από τους Έλληνες. Ό,τι τρελό και ανιστόρητο μπορεί να διατυπώνεται από αυτόν που νομίζει ότι είναι πιο δυνατός. Να μην εκπλαγούμε καθόλου αν σε λίγο δούμε τα ίδια μισόλογα να λέγονται από τους Αμερικανούς και άλλους δήθεν συμμάχους μας. Άλλωστε, και η «ημετέρα» νομενκλατούρα τραυλίζει στα εθνικά μας θέματα. Αυτόν τον χορό λοιπόν στήσανε οι Τούρκοι και γι’ αυτό επελέγη ο Νταβούτογλου για να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική στο Αιγαίο. Κατά τα άλλα εμείς ασχολούμαστε με το ποιος έκλεψε πιο πολύ, και ποιος σερβίρισε τα καλύτερα ψέματα στον λαό. Έναν λαό που επιμένει μαζοχιστικά να τον διοικούν οι επαγγελματίες της διαφθοράς ή οι αναδειχθέντες καλοί μαθητές αυτών. Το δίδυμο της βεβαιωμένης πλέον καταστροφής μας.

Οι Έλληνες, ριζωμένοι στα βράχια και τα νησιά της Ελλάδος, τους προϊστορικούς, αλεξανδρινούς και βυζαντινούς χρόνους, αναπτύχθηκαν με κέντρο το Αιγαίο σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και τον Εύξεινο. Το Αιγαίο ήταν διαχρονικά το λίκνο της φυλής μας, που το αφήνουν στην εγκατάλειψη άφρονες και ανίκανοι διοικούντες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s