ΔΙΕΘΝΗ

Δυστυχώς …επτωχεύσαμε!


Image2

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Ξεμείναμε από λεφτά …». Ευθέως, χωρίς περιστροφές και με θάρρος πρωτόγνωρο για πολιτικό, έστω με την «προίκα» που εξακολουθεί να κουβαλάει από τον σχετικά πρόσφατο εκλογικό του θρίαμβο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια πως το οικονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από κάθε σκέψη, πρόβλεψη ή ανάλυση. 

Σε μια συνέντευξη – εξομολόγηση στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN (Cable-Satellite Public Affairs Network), ο πρόεδρος Ομπάμα ερωτήθη από τον παρουσιαστή Steve Scully σε ποιο χρονικό σημείο (με δεδομένα το τεράστιο χρέος των 1,7 τρις δολαρίων και το δημόσιο έλλειμα των περίπου 11 τρις δολαρίων) θα μπορούσε κανείς να πει – μεταφορικά – πως οι ΗΠΑ «ξεμένουν από λεφτά». Και η απάντησή του άφησε τους πάντες άναυδους καθώς ο πρόεδρος διευκρίνισε στον εμβρόντητο παρουσιαστή πως αυτό το χρονικό σημείο αποτελεί ήδη παρελθόν! 

«Έχουμε ήδη ξεμείνει από λεφτά. Πρακτικά εδώ και πολύ καιρό το κράτος λειτουργεί με δανεικά, δηλαδή για να πληρώσουμε υποχρεώσεις φουσκώνουμε το ήδη βεβαρυμένο χρέος μας. Κι αυτό είναι απόρροια τόσο της κρίσης, όσο και της αδυναμίας μας να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαιά μας εδώ και δεκαετίες. Τώρα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα παράδοξο: χρησιμοποιούμε χρήματα που ουσιαστικά δεν έχουμε για να κινήσουμε την αγορά, να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία μας ώστε να αρχίσει να παράγει ξανά πλούτο, δηλαδή … λεφτά».  

«Κι αν θέλετε μια ξεκάθαρη απάντηση, αυτή είναι πως λεφτά δεν έχουμε αλλά ελπίζουμε να αποκτήσουμε εφόσον διαχειριστούμε τώρα σωστά τα … δανεικά μας»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s