ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις μετά… ξύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Image2ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα / ΤΑ ΝΕΑ

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη προκάλεσαν τα σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσιεύθηκαν το 2005 στη δανέζικη εφημερίδα «Jyllands Ρosten» και υπονοούσαν ότι ήταν υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Δύο χρόνια αργότερα, ο Σουηδός καρτουνίστας Λαρς Βιλκς σκιτσάρισε τον Μωάμεθ ως σκυλί, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία των μουσουλμανικών χωρών, αλλά και των μουσουλμάνων που ζουν στη Γηραιά Ήπειρο, οι οποίοι χαρακτήριζαν τα σκίτσα «βλάσφημα». Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπου σημειώθηκαν και επεισόδια.

Πέρσι, μια ταινία αποτέλεσε την αφορμή για επεισόδια και αναταραχές: το 17 λεπτών φιλμ «Φίτνα» (πόλεμος ή διχασμός) του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος προσπάθησε να δείξει ότι το Ισλάμ προκαλεί τους πιστούς του να προχωρούν σε ακραίες πράξεις. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν διαδηλώσει σε Ολλανδία και Δανία, αλλά και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για την ταινία που προβλήθηκε στο Ίντερνετ.

ΓΑΛΛΙΑ: Σε 4 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα αυτή, όπου υπάρχουν περίπου 1.500 τζαμιά. Το 2005 είχε σημειωθεί εξέγερση στα φτωχά προάστια του Παρισιού, όπου ζούσαν κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες. Αυτές μπορεί να ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις, όμως το φαινόμενο δεν ήταν καινούργιο, καθώς μικρότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90 στη Γαλλία. Το 2004 η γαλλική κυβέρνηση απέλασε αρκετούς ξένους ιμάμηδες, ενώ έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη μουσουλμανική κοινότητα και η απαγόρευση στα κορίτσια να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Περίπου 3,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι βρίσκονται στη χώρα αυτή, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι Γερμανοί πολίτες. Η μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων στη Γερμανία είναι Τούρκοι (90%). Διαδηλώσεις και συγκρούσεις ξεσπούν συχνά, κυρίως σε περιοχές όπου χτίζονται νέα τεμένη. Η πλέον πρόσφατη σημειώθηκε στην Κολωνία το 2007, όταν η μουσουλμανική κοινότητα προσπάθησε να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στη χώρα αυτή. Τον Σεπτέμβριο του 2006, η Όπερα του Βερολίνου ανακοίνωσε την ακύρωση τεσσάρων παραστάσεων της όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης», επειδή υπήρχε μια σκηνή με το κομμένο κεφάλι του Μωάμεθ και οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι αποτελούσε «σημαντικό κίνδυνο». Τελικά η παράσταση ανέβηκε τρεις μήνες αργότερα και έξω από το θέατρο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στα 2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μουσουλμάνοι, εκ των οποίων οι μισοί προέρχονται από το Πακιστάν. Στις περιοχές όπου ζουν, κυρίως γύρω από το Λονδίνο, συχνά δημιουργούνται συγκρούσεις με την Αστυνομία, όπως λένε οι κοινωνιολόγοι, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας και της εγκληματικότητας που υπάρχει σε αυτές. Στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 1.500 τζαμιά, στα οποία συχνά διδάσκουν ακραίοι ισλαμιστές. Από εκεί ξεκίνησαν και Βρετανοί μουσουλμάνοι που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s