ΔΙΕΘΝΗ

Λευκή σημαία απο τους Κούρδους του PKK


«Μπορούμε να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα χωρίς να χυθεί άλλο αίμα»… Κλάδο ελαίας τείνει στην Άγκυρα ο ηγέτης του ΡΚΚ, Μουράντ Καραγιλάν. Οι αντάρτες, λέει, είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το όνειρο ενός ανεξάρτητου κράτους σε αντάλλαγμα για ένα αυτόνομο κοινοβούλιο, όπως της Σκωτίας.

Είκοσι πέντε χρόνια κρατάει αυτός ο πόλεμος. Έχει κοστίσει περισσότερες από 30.000 ζωές. Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ πήραν τα όπλα εναντίον της Τουρκίας το 1984, υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και δεν εγκατέλειψαν στιγμή μέχρι σήμερα. Προσφάτως, όμως, ο 52χρονος Μουράντ Καραγιλάν, ο υπαρχηγός του φυλακισμένου Οτζαλάν, διέταξε τους 6.000 μαχητές του να παραμείνουν έως την 1η Ιουνίου σε θέση «παθητικής άμυνας».

«Είμαστε έτοιμοι για μια ειρηνική και δημοκρατική λύση εντός των συνόρων της Τουρκίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Τimes» από μυστική τοποθεσία στα βουνά του Βορείου Ιράκ. Το πρώτο «άνοιγμα» στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Καραγιλάν το έκανε προ ημερών, σε έναν Τούρκο δημοσιογράφο τον οποίο συμφώνησε να συναντήσει στο Βόρειο Ιράκ. Ο ηγέτης του ΡΚΚ κατέστησε τότε για πρώτη φορά σαφές πως οι αντάρτες θα δέχονταν να εγκαταλείψουν τη βασική τους αξίωση- ένα ανεξάρτητο κράτος για τους 12 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας· παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένα βήματα προς την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εκεχειρίας και της έναρξης διαπραγματεύσεων: «Η Βρετανία αποδέχθηκε τη βούληση των Σκωτσέζων δίνοντάς τους δικό τους κοινοβούλιο, αυτό πρέπει να κάνουν και οι Τούρκοι με εμάς». Ο Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζει πως αν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη και την κουρδική κυβέρνηση της Αρμπίλ σταθεροποιηθούν, τότε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα διευκολυνθεί. Το ΡΚΚ μοιάζει να συνειδητοποιεί πλήρως τις πολιτικές ευκαιρίες που του προσφέρονται. Και η Άγκυρα; Τα εθνικιστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση των ανταρτών, ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία, εντούτοις, έχει περιγράψει το άνοιγμα ως μια «ιστορική ευκαιρία».

Ο Καραγιλάν πάντως προειδοποίησε πως αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού, το ΡΚΚ θα απαντήσει.

Ό,τι βλέπετε πάνω μου ανήκει στον κουρδικό λαό»

Η ΝΤΙΛΣΑ εγκατέλειψε το σπίτι της στη Συρία στα 17 της χρόνια. Και σκότωσε τον πρώτο της στρατιώτη στην Τουρκία στα 19.

Στα 31 της, η Ντίλσα είναι σήμερα υπαρχηγός μιας διμοιρίας ανταρτισσών του ΡΚΚ- από τους 6.000 μαχητές της οργάνωσης, το 40% είναι υποχρεωτικά γυναίκες. Όλες τυφλά αφοσιωμένες στο ΡΚΚ, όπως και η Ντίλσα: «Τα παπούτσια μου, το ρολόι μου, η στολή μου, ό,τι βλέπετε πάνω μου ανήκει στον κουρδικό λαό, ακόμα και η ψυχή και το κορμί μου». Έχει τραυματιστεί δύο φορές. Έχει να δει 14 χρόνια την οικογένειά της. Μόνο μια φορά τους μίλησε στο τηλέφωνο, το 2005. Αν τελειώσει ο πόλεμος, λέει, θα τους συναντήσει.

ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s