ΕΛΛΑΔΑ

Στο Σκαραμαγκά ναυπηγούνται ήδη 3 «αδελφάκια» του «Παπανικολή».


Το υποβρύχιο- «κάβουρας» θα μείνει στη Γερμανία.

Image1ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας / ΤΑ ΝΕΑ

Εκτός ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μένει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έγερνε. Ωστόσο η Ελλάδα θα εντάξει στον στόλο της, ύστερα από δοκιμές, όχι μόνο τα ιδίου τύπου 3 «αδελφάκια» του υποβρυχίου που είναι σχεδόν έτοιμα αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραγγείλει και άλλο ένα ώστε να καλυφθεί το κενό.

Οι Γερμανοί, όπως αποκάλυψε χθες ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, πέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα της κλίσης που παρουσίαζε το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 που κατασκευάστηκε στο Κίελο και η νέα δοκιμή του κρίθηκε «εντός ορίων», παρουσία Ελλήνων αξιωματικών. Παρ΄ όλα αυτά, η παραλαβή του υποβρυχίου δεν θα γίνει, όπως είπε, για… ψυχολογικούς κυρίως λόγους αλλά και γιατί έχει μείνει στον ντόκο 4-5 χρόνια. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο, αν ευοδωθούν οι συζητήσεις, είτε θα το κρατήσει το Γερμανικό Ναυτικό είτε θα πουληθεί από τα ναυπηγεία σε άλλη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές εξετάζουν παράλληλα και την άλλη σύμβαση που είχε «βαλτώσει» – αυτή του εκσυγχρονισμού 3 παλαιών υποβρυχίων τύπου 209. Και τα δύο προγράμματα πάντως εξελίσσονται με φόντο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα οποία οι Γερμανοί θέλουν να πουλήσουν. Στον Σκαραμαγκά ναυπηγούνται ήδη τα 3 «αδελφάκια» τού «Παπανικολής» και έγινε ο εκσυγχρονισμός τού πρώτου από τα τρία 209. Η νέα πρόταση- που προχωρεί ταχέως σύμφωνα με το ΓΕΝ- προβλέπει να δοθούν στην Ελλάδα με τα ίδια χρήματα, αντί για τα υπόλοιπα δύο εκσυγχρονισμένα, δύο νέα και μάλιστα με αυξημένες δυνατότητες. Ήδη πάντως άναψε πράσινο φως για πληρωμή 105 εκατ. ευρώ που όφειλε το Δημόσιο στους Γερμανούς.

Οι γαλλικές φρεγάτες.

Παράλληλα, σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αγορά 6 φρεγατών από τη Γαλλία- με όλα τα όπλα γαλλικά. Επίσης, προχωρεί η αγορά νέων πυραύλων Εξοσέτ, ενός πλοίου διάσωσης υποβρυχίων, 6 ρυμουλκών και δύο σκαφών μεταφοράς προσωπικού. Επιπλέον, αρχίζει η διαδικασία για εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ενώ με ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) γίνεται ηλεκτρονικό το σύστημα προμηθειών.

1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ελλάδα.

Πάνω από 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες της ονομαστής Εκστρατευτικής Δύναμης 22η ΜΕΚ (φωτό) θα «εισβάλουν» από αέρα και θάλασσα σε περιοχές της Μαγνησίας και της Λάρισας στο διάστημα από 31 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Οι Αμερικανοί θα καταπλεύσουν με 3 πλοία στον Παγασητικό και θα κάνουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Ταξιαρχία Πεζοναυτών, μονάδες ελικοπτέρων Απάτσι, καθώς και πολεμικά της Αεροπορίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s