Κύπρος

Θυμωμένοι οι Τούρκοι για Κυπριακές έρευνες πετρελαιου.


Το «πράσινο» φως από την Κυπριακή Δημοκρατία πήρε μια αμερικανική εταιρία για να ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, γεγονός που «εξόργισε» Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απειλούν να εμποδίσουν τις έρευνες.
Στην Τουρκία πιστεύουν ότι την έρευνα επεδίωξε μια αμερικανική εταιρία – κολοσσός στον τομέα του πετρελαίου, που εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα αξίας μεγαλύτερης από 400 δισ. δολάρια.
Το όνομα της συγκεκριμένης εταιρίας δε γνωστοποιήθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος όμως είπε ότι η εταιρία κέρδισε καθαρά το σχετικό διαγωνισμό.
Εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το κόστος για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σημεία τα οποία βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και γι αυτό απαιτείται υψηλή τεχνολογία που μόνο εταιρίες όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil μπορούν να εξασφαλίσουν.
«Για νέα ένταση στην Κύπρο», μιλά ο τουρκικός Τύπος, ένταση που προκαλεί η άδεια που λέγεται ότι έχει δοθεί σε αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, προκειμένου να κάνει έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τούρκοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται φέρονται να προειδοποιούν με δυναμική απάντηση της Άγκυρας λέγοντας ότι «ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».
Ίσως να είναι αυτή η ευκαιρία και για την Ελλάδα να «πουλήσει» τα δικαιώματα εξόρυξης ή να τα νοικιάσει, σε κάποια Ρωσική εταιρεία…
πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s