Σκόπια

«Υπάρχουν λύσεις για την ονομασία»


 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» τόνισε πως «υπάρχουν αρκετές δημιουργικές λύσεις στην εκκρεμότητα της ονομασίας» σχετικά με το «Σκοπιανό». Ο κ. Στάινμπεργκ σημείωσε ότι, με βάση τις εντυπώσεις που σχημάτισε από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και στα Σκόπια, ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ θα υπερβούν τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς δίνει την ευκαιρία στα Σκόπια και στους ηγέτες τους να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Στάινμπεργκ ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια θα επικεντρωθούν και θα καταβάλλουν προσπάθειες να βρεθεί μια δημιουργική λύση, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ενσωμάτωσης.

Ο κ. Στάινμπεργκ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

«Θα εργαστούμε σκληρά και με τα δύο μέρη να δούμε ποιά είναι τα εθνικά τους συμφέροντα, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η «Μακεδονία» θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Προσπαθούμε να τους παρακινήσουμε να κοιτάξουν πέρα απο τα εύλογα συναισθήματα των πολιτών τους, να αντιληφθούν τις ευρύτερες στρατηγικές τους προοπτικές και συμφέροντα », δήλωσε ο κ. Στάινμπεργκ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ενθαρρύνθηκε από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα και πιστεύει ότι η ηγεσία της Ελλάδας εκτιμά τη σημασία του να είναι η ΠΓΔΜ ενταγμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Τέλος, ο κ. Στάιμπεργκ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα τοποθετήσουν ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, πρόσθεσε όμως ότι τόσο η περιοδεία του αντιπροέδρου, Τζο Μπάινεντ, όσο και η δική του επίσκεψη στην περιοχή, καταδεικνύουν τη σημασία που οι ΗΠΑ προσδίδουν στα Βαλκάνια.

πηγή 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s