ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στη Τουρκία ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν.


nav29mikriΠενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης, προσκεκλημένος του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων ναυάρχου Μουζαφέρ Μετίν Ατάτς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, ο αντιναύαρχος Καραμαλίκης προγραμματίζει να επισκεφθεί την Άγκυρα, το Γκιολτσούκ και την Κωνσταντινούπολη. Στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ο αρχηγός ΓΕΝ θα έχει συνομιλίες με τον ναύαρχο Ατάτς στο αρχηγείο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Στο ναύσταθμο του Γκιολτσούκ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του τουρκικού στόλου, ο αντιναύαρχος Καραμαλίκης θα συναντηθεί με το ναύαρχο Ουγούρ Γιγίτ και θα επιβεί σε τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ στην Πόλη θα μεταβεί στη διοίκηση στενών Κωνσταντινούπολης και θα έχει συνομιλίες με το διοικητή της βόρειας θαλάσσιας περιοχής αντιναύαρχο Φεγιάζ Ογκούτσου.

Η μετάβαση του αρχηγού ΓΕΝ στην Τουρκία γίνεται σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο ναύαρχος Ατάτς στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2008.

Τότε, οι αρχηγοί των ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν συμφωνήσει να υλοποιήσουν έξι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με διακηρυγμένο σκοπό την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ανάμεσα στα μέτρα που οι δύο ναύαρχοι είχαν συμφωνήσει ήταν η συνεκπαίδευση μονάδων του ελληνικού και τουρκικού στόλου κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τους λιμένες ελλιμενισμού τους και η ανταλλαγή αξιωματικών σε πολεμικά πλοία που επιχειρούν σε μακροχρόνιες αποστολές (όπως είναι η UNIFIL που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου ή η ΝΑΤΟϊκή αρμάδα SNMG2).

Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s