ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Σκόπια

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»!


Image4

Προσωπική πολιτική από Ντόρα.

 Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Προσωπική πολιτική αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη στο θέμα των Σκοπίων η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη εκμεταλλευόμενη την πρόσκαιρη ιδιότητα της της «οικοδέσποινας» στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, που θα γίνει στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα. Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε «με συνοπτικές διαδικασίες» ότι η υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να επιτρέψει στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι να έρθει στην Κέρκυρα με το επίσημο αεροσκάφος της ΠΓΔΜ, το οποίο φυσικά φέρει τα χαρακτηριστικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εντολή στην ΥΠΑ.

Σχετική εντολή μάλιστα έχει ήδη δοθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να επιτρέψει την προσγείωση του «μακεδονικού» αεροσκάφους. Στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Δελαβεκουρας επέμεινε ότι η απόφαση της υπουργού Εξωτερικών «είναι κατ’ εξαίρεση σε σχέση με την υφιστάμενη πολιτική που δεν αλλάζει». Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η απόφαση αυτή της υπουργού Εξωτερικών ελήφθη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να προσδιορίσει το πότε.

Ο κ. Δελαβεκουρας πάντως επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση της κ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι «η συνάντηση του ΟΑΣΕ είναι πολύ σημαντική. Συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινή γνώμη και γι’ αυτό θα επιτραπεί η προσγείωση του «μακεδονικού» αεροσκάφους».

Η «μεγαλοψυχία» της υπουργού Εξωτερικών προς στα Σκόπια, προκειμένου να μην αμαυρωθεί το «προφίλ» της στη διεθνή κοινή γνώμη ως καλής προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, αποτελεί στην ουσία μια βαριά παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια και μάλιστα στα σημεία των κρατικών συμβόλων και στο όνομα «Μακεδονία», στα οποία η Ελλάδα παγίως δίνει πολύ μεγάλη σημασία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής σε προηγούμενες επισκέψεις αξιωματούχων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διεθνών συναντήσεων (σ.σ. υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού όμως) ουδέποτε έχει επιτραπεί η είσοδος «μακεδονικού» αεροσκάφους.

Τα διαβατήρια.

Η χθεσινή ξαφνική απόφαση της υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τα Σκόπια δεν αποτελεί και τη μοναδική, καθώς η υπουργός Εξωτερικών συναίνεσε χωρίς κανέναν όρο στην απελευθέρωση της βίζας της ΠΓΔΜ προς τις χώρες της Ε.Ε. από το τέλος του έτους, δηλαδή την είσοδο διαβατηρίων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και στην Ελλάδα. Οι κινήσεις της υπουργού Εξωτερικών έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία η ηγεσία των Σκοπίων επιχειρεί να διαμορφώσει από κοινού μια «εθνική στρατηγική» για το θέμα του ονόματος, επιμένοντας στη διατήρηση της ταυτότητας και της γλώσσας, ενώ ο διαπραγματευτής κ. Νίμιτς ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με βάση την πρότασή του που εξαιρεί από τη διαπραγμάτευση τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Με Σπέκχαρτ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Σπέκχαρτ συναντήθηκε χθες με την υπουργό Εξωτερικών με θέμα την έλευση της κ. Κλίντον στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ετοιμάζονται να υπογράψουν μια «προκαταρκτική συμφωνία» για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας για τους Ελληνες πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, υπάρχει η πιθανότητα ιδιωτικής παραμονής στην Κρήτη του ζεύγους Κλίντον μετά τη σύνοδο της Κέρκυρας.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s