ΔΙΕΘΝΗ

Σαρκοζί: «Δεν είναι ευπρόσδεκτη η μπούρκα στη Γαλλική Δημοκρατία».


Image2

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις γυναίκες φυλακισμένες πίσω από μια οθόνη, αποκομμένες από κάθε είδους κοινωνική ζωή, στερημένες από κάθε είδους ταυτότητα».Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί,
προκαλώντας αντιδράσεις. «Δεν θα είναι ευπρόσδεκτη η μπούρκα στη Γαλλική Δημοκρατία», τόνισε. 

Το γαλλικό κοινοβούλιο συγκρότησε σήμερα επιτροπή, για να μελετήσει το θέμα της χρήσης από τις γυναίκες των μπούρκα (ολόσωμου ενδύματος) και νικάμπ(παραδοσιακού βέλου), της ολόσωμης δηλαδή ενδυμασίας που φορούν πολλές μουσουλμάνες στη Γαλλία. Η Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη που προέρχονται και από τα τέσσερα μεγάλα γαλλικά κόμματα, θα έχει διαβουλεύσεις, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε νομοθεσία απαγόρευσης της συγκεκριμένης ενδυμασίας, δημόσια, στη Γαλλία.

«Η απαγόρευση της μπούρκα δεν θα δώσει ελευθερίες στις γυναίκες.Απλώς θα στιγματίσει όσες τη φορούν», επισήμανε ο Ζαν Μαρί Φαρντό, διευθυντής του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι. Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό της δυτικής Ευρώπης – περίπου 5 εκατομμύρια. Δεν είναι πολλές οι γυναίκες που φορούν μπούρκα και νικάμπ στη Γαλλία αλλά αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Η Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί εντός έξι μηνών για το θέμα και μπορεί να προτείνει νομοθεσία για την απαγόρευσή τους. Μια παρόμοια επιτροπή είχε οδηγήσει το 2004 στην υιοθέτηση νόμου, βάσει του οποίου απαγορεύεται στα δημόσια σχολεία η χρήση μουσουλμανικών μαντίλων, εβραϊκών κιπά (είδος μικρού καπέλου) και μεγάλων χριστιανικών σταυρών.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s