ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει σήμερα η αποχώρηση των Aμερικανών στο Ιράκ.


Image3

Έξι χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, τα αμερικανικά στρατεύματα αρχίζουν από σήμερα τη διαδικασία αποχώρησης, παραδίδοντας τις αρμοδιότητες ασφαλείας στις ιρακινές δυνάμεις. Την ίδια ώρα η αποχώρηση σημαδεύεται από το θάνατο τουλάχιστον 4 αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ομάδες ανταρτών.

Το κλίμα ευφορίας είναι ενδεικτικό στη Βαγδάτη και αλλού, καθώς η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ημέρα Ανεξαρτησίας και εθνική εορτή. Χθες ιρακινοί στρατιώτες παρέλασαν στους δρόμους της Βαγδάτης με τα στρατιωτικά οχήματα να είναι σημαιοστολισμένα και μεγάφωνα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία των δρόμων να παίζουν πατριωτικά άσματα.

Ωστόσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων αναμένεται να τερματιστούν το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ η αποχώρηση του συνόλου των αμερικανικών δυνάμεων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011.

Επίσης αν και η αποχώρηση από τις κωμοπόλεις και τις πόλεις ολοκληρώνεται σήμερα, οι αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν στη χώρα θα εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Περίπου 131 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων 12 μάχιμων ταξιαρχιών και δεν αναμένεται ο αριθμός αυτός των στρατιωτών να πέσει κάτω από 128 χιλιάδες έως και τις εθνικές εκλογές τον επόμενο Ιανουάριο.

Τόσο οι Aμερικανοί διοικητές των ενόπλων δυνάμεων, όσο και οι Iρακινοί, εκφράζουν φόβους ότι η αποχώρηση των αμερικανών θα δώσει την ευκαιρία στην Αλ Κάιντα να προσπαθήσει να αναμοχλεύσει τις φυλετικές συγκρούσεις στο Ιράκ. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα και ένταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Κρίστοφερ Χίλ δήλωσε πως αν και η ουσιαστική μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων δεν θα συντελεστεί έως και τον επόμενο χρόνο «πιστεύουμε ότι το Ιράκ είναι έτοιμο και το Ιράκ επίσης πιστεύει ότι είναι έτοιμο» και επισήμανε ότι ακόμη υπάρχουν πολλοί επιχειρησιακοί Aμερικανοί στρατιώτες στη χώρα, οι οποίοι θα συνδράμουν για αρκετούς μήνες ακόμη τις ιρακινές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s