ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Με τη μειονότητα στη Θράκη επιμένει να συνδέει η Αγκυρα την επαναλειτουργία της Χάλκης.


Image1

Να επανασυνδέσει εμμέσως το θέμα της επαναλειτουργίας τη Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επιχείρησε εκ νέου η Τουρκία δια στόματος του διαπραγματευτή της για την ένταξη στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες πότε η χώρα του προτίθεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής επανέλαβε πως «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα». Υποστήριξε δε, ότι στη χώρα του οι ορθόδοξοι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα με τους Τούρκους πολίτες και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανάγκες τους. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως, «παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες τις ‘τουρκικής μειονότητας’ της Δυτικής Θράκης» και κατέληξε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης».

Ο Τούρκος διαπραγματευτής και υπουργός προεδρίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου η Αγκυρα και η ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το θεματικό κεφάλαιο που αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s