ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές «κουτοπονηριές»για»συνολική»΄λύση στο Αιγαίο.


 %CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF+%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%82Δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία μπορεί να λύσεις τις διαφορές της με την Ελλάδα εφόσον αποδεχτούν την κοινή τους ευρωπαϊκή πορεία και συνεργασία.

«Τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν αν οι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, και υπογραμμίζει ότι «θέματα στα οποία δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κατά τη σημερινή εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει «τους ισχυρισμούς της Ελλάδας επί του εναέριου χώρου στο Αιγαίο», είπε ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν οι δύο χώρες θεωρήσουν τους εαυτούς τους μελλοντικούς συνέταιρους και αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της ΕΕ».

Ο Μπ. Οζούγκιεργκιν υποστήριξε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα. Εάν υπάρξουν θέματα που δεν θα συμφωνήσουμε, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο», χωρίς όμως να διευκρινίσει.

Αναφερόμενος στα «προβλήματα στο Αιγαίο», ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι «σε περίπτωση που εξεταστούν τα προβλήματα αυτά, ένα προς ένα, δεν είναι δυνατόν να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή το σύνολο. Αυτό δεν είναι μόνο η δική μας θέση. Εάν εξετάσετε τη δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, θα αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και σημείωσε ότι «εμείς δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί δημιουργώντας, ή προβάλλοντας τις εντάσεις. Μπορούμε να συνομιλήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Εμείς θεωρούμε το Αιγαίο υδάτινη μάζα, που δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

   
   
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s