ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ»


«Συνολική λύση» στο Αιγαίο θέλει η Άγκυρα!

Ίσες αποστάσεις από ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες.

Image2

Η Άγκυρα δεν κλιμακώνει τυχαία τις προκλήσεις της στο Αιγαίο – οι οποίες και αναλόγως θα ενταθούν, σε βαθμό «έως και ελεγχομένου επεισοδίου», όπως αναφέρουν ενημερωτικές εκθέσεις του ΥΠΕΞ- αλλά αντιθέτως με αυτές σκοπείται η προαγωγή συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Στόχος του οποίου είναι να εκβιασθεί αποτελεσματικά η Αθήνα, ώστε:

1. α) Να συναινέσει σε διαδικασίες «συνολικής επιλύσεως των διαφορών» στο Αιγαίο, για προσδιορισμό των ορίων υπηρεσιακής ευθύνης και οικονομικής εκμεταλλεύσεως, και

β) να ενδώσει σε συγκεκριμένα αιτήματα όσον αφορά «τις τουρκικές μειονότητες» τόσο στη Θράκη, όσο και σε περιοχές της Δωδεκανήσου!

2. Να παρέμβει αποτελεσματικά προς τη Λευκωσία προκειμένου να υπάρξει έστω και κατ’ αρχήν συμφωνία στο Κυπριακό πριν από τον Δεκέμβριο. Και αυτό για να αποτραπούν παρενέργειες στις ενταξιακές διαδικασίες και κυρίως οριστικός (και κατ’ ακρίβειαν προβλεπτός) εκτροχιασμός του ενταξιακού συρμού.

Η κατάσταση στο Αιγαίο προσεγγίζει εκείνη που οδήγησε στην κρίση των Υμίων, καθώς και εκείνη του πρώτου εξαμήνου του 1974. Πριν από την εισβολή, δηλαδή, του Αττίλα στην Κύπρο. Οπόταν και είχαν κλιμακωθεί προκλήσεις και απειλές λόγω του θέματος των πετρελαίων, που μόλις άρχιζε να υπεισέρχεται ως θέμα και που αφορούσε την εκμετάλλευση σε συγκεκριμένες αιγαιωτικές ζώνες.

Η κατάσταση αποβαίνει ήδη πολύ επικίνδυνη, όπως εκτιμούν και ξένοι διπλωμάτες (κυρίως αμερικανοί και άγγλοι), που δεν αποκρύπτουν την (εν πολλοίς υποκριτική) «ανησυχία» τους, με την οποία κι επιτείνουν τους εκβιαστικούς μοχλούς της ʼγκυρας. Αντί, δηλαδή, να παρεμβαίνουν προς την τελευταία, διατυπώνουν απλώς προς την Αθήνα τις «εύλογες ανησυχίες για τις επιπλοκές που θα υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως στους κόλπους της Συμμαχίας»!

Ενημερωμένοι διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ διετύπωναν στο «ΠΑΡΟΝ» τη δυσφορία τους για την εν πολλοίς χλιαρή στάση των αρμοδίων εδώ, η οποία και αποθρασύνει αντί να αναστρέφει την τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου ήδη δημιουργεί τετελεσμένο αμφισβητήσεως των ορίων όσον αφορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γιατί ούτε το ΝΑΤΟ φαίνεται να ενδιαφέρεται ποσώς ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει. Απλώς συστήνεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, με τήρηση των λεγομένων «ίσων αποστάσεων». Οι οποίες και αυτονοήτως ευνοούν την Τουρκία, που είναι και η παρανομούσα πλευρά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω και των εσωτερικών αγκυλώσεων και της αποδομήσεως των αντιστάσεων του Ελληνισμού. Ενώ είναι πλέον σαφές ότι πέραν των άλλων η Άγκυρα σκοπεί στο να σύρει την Αθήνα σε άλλες, ανορθόδοξες διαδικασίες, οι οποίες και εγκυμονούν κρισιμότερους κινδύνους.

Επισημαίνεται πάντως ότι και η τουρκική πλευρά και τρίτοι που παρακολουθούν (ΗΠΑ και κάποια ευρωπαϊκά κέντρα) κάμνουν τελευταία περίεργους συσχετισμούς με βάση τη διαβόητη Συμφωνία της Μαδρίτης. Που παρέχει στην Άγκυρα λαβή για ισχυρισμούς περί «νομίμων δικαιωμάτων στο Αιγαίο» τα οποία η Αθήνα είχε δεχθεί και συνεπώς αναγνωρίσει! Έστω και αν η Τουρκία δίδει τις δικές της αυθαίρετες ερμηνείες σ’ εκείνες τις συνομολογημένες αρχές.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s