ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παρ ολίγο δυστύχημα σε τουρκικό F-16Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά παρολίγον να αποδειχθούν μοιραία για έναν Τούρκο πιλότο F-16, όταν το πολεμικό αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη ενώ βρισκόταν μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Βλάβη που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ατύχημα καταγράφηκε σε ένα από τα τουρκικά μαχητικά που προηγουμένως είχαν βομβαρδίσει εικονικά το τρίγωνο των νησιών Φαρμακονήσι – Αγαθονήσι – Φούρνοι το απόγευμα της Τετάρτης.

Έντεκα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα, σχηματισμός έξι τουρκικών F-16, εισέβαλε στο FIR Αθηνών, από την περιοχή νοτίως της Σάμου.

Το ένα ζευγάρι των τουρκικών μαχητικών κατευθύνθηκε νότια και στις 16.16 εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι, πετώντας περίπου χίλια μέτρα (3.000 πόδια) πάνω από τις ακτές του νησιού. Δυο λεπτά αργότερα, τα ίδια τουρκικά F-16 πέταξαν πολύ χαμηλά, μόλις 330 μέτρα (1000 πόδια) πάνω από το Αγαθονήσι. Στις 16.20 οι Τούρκοι πιλότοι οδήγησαν τα αεροσκάφη τους 3300 πόδια πάνω και από το έδαφος των Φούρνων.

Κατά τη διάρκεια των χαμηλών πτήσεων που εκτιμώνται ως ακόμη μια «άσκηση» προσομοίωσης βομβαρδισμού των ελληνικών νησιών, τα υπόλοιπα τέσσερα τουρκικά F-16 κάλυπταν τα δύο μαχητικά εμπλεκόμενα σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Κι ενώ οι πιλότοι των ελληνικών αεροσκαφών επιφυλακής ήταν απασχολημένοι με την αναχαίτιση των τεσσάρων τουρκικών μαχητικών, τα υπόλοιπα δύο F-16 πετούσαν πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους λες και κινούνται σε περιοχή της τουρκικής επικράτειας.

Ξαφνικά, το ζευγάρι των τουρκικών αεροσκαφών που είχε κάνει τις χαμηλές πτήσεις πάνω από τα κατοικημένα ελληνικά επικαλέστηκε κατάσταση «emergency» (έκτακτη ανάγκη) και δήλωσε ότι ένα από τα δύο μαχητικά είχε παρουσιάσει βλάβη. Αξιωματικοί από το τουρκικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ, επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τους Έλληνες στρατιωτικούς στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας, ανέφεραν ότι σε ένα από τα δύο F-16 έχει εμφανιστεί βλάβη και ενημέρωσαν ότι θα πετάξουν πάνω από την Ικαρία, προκειμένου να επιταχύνουν την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πέρασε πάνω από το δυτικό άκρο της Ικαρίας σε ύψος 15000 ποδών με ανατολική πορεία και τελικώς βγήκε από το το FIR Αθηνών στις 16.34.

Οι αξιωματικοί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτιμούν ότι η βλάβη που επικαλέστηκαν οι Τούρκοι ήταν πραγματική και όχι εικονική.

Το περιστατικό αυτό όμως αναδεικνύει τρία εξόχως σημαντικά συμπεράσματα:

* η Άγκυρα αξιοποίησε το παρ’ ολίγον ατύχημα για να καταδείξει (έστω κι αν επρόκειτο για μια ενέργεια θεατρικά υποκριτική) ότι αναγνωρίζει ως τμήμα της ελληνικής επικράτειας την Ικαρία και αμφισβητεί με τον πλέον επίσημο τρόπο την ελληνική κυριαρχία στους Φούρνους, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι,
* πιθανό αεροπορικό ατύχημα κατά τη διάρκεια αερομαχιών φαίνεται ως ένα όχι ακραίο σενάριο με απρόβλεπτες συνέπειες και επίσης,

αποκαλύπτεται ότι η μορφή των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρα. Αριθμός τουρκικών μαχητικών απασχολεί τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής σε dogfights, προκειμένου να καταφέρνουν τα υπόλοιπα τουρκικά αεροσκάφη να εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά ανενόχλητα και μάλιστα δίπλα σε νησιά όπως η Σάμος με αυξημένες πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Παρ ολίγον τραγωδία με τουρκικό F-16
Σήμερα, τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν όμως την προκλητική συμπεριφορά τους και έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους.

Ωστόσο, καθώς περνούσε πάνω από τους Φούρνους, το ένα τουρκικό F-16 παρουσίασε βλάβη, και ο πιλότος του ζήτησε βοήθεια. Αμέσως, οι Τούρκοι πιλότοι ενεργοποίησαν το σύστημα επικοινωνίας Τουρκίας-Ελλάδας σε περιπτώσεις ανάγκης, και ζήτησαν και έλαβαν την σχετική ελληνική άδεια ώστε το τουρκικό μαχητικό να περάσει πάνω από ελληνικό νησί για να φθάσει το συντομότερο δυνατόν στην Τουρκία.

Το επεισόδιο αυτό, χαρακτηρίζεται ως ενδεικτικό παράδειγμα των κινδύνων που κρύβει η προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων, που συνεχίζουν τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.Πηγή:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s