ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ενημέρωση της Ε.Ε. για τις Τουρκικές προκλήσεις.


MPAKOGIANNHΕνημέρωση για την «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα παρείχε στους Ευρωπαίους εταίρους της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά το σημερινό, πρώτο υπό σουηδική προεδρία, Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Kαθώς το ορόσημο του Δεκεμβρίου πλησιάζει, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των μελών της Ένωσης πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης, ώστε από κοινού να λάβουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε, σε δηλώσεις της μετά το τέλος του Συμβουλίου, η κ. Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία ακολουθεί μια προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων που έφτασε στο σημείο διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εδράζονται σε αρχές και σε ένα ξεκάθαρο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο ρητά ορίζει την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών», αλλά «μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Συμμόρφωση α λα καρτ δεν μπορεί να υπάρξει. Επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Εάν η Τουρκία επιθυμεί, όπως διακηρύττει, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της», τόνισε η υπουργός.

Επανέλαβε δε πως «η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης», αλλά διευκρίνισε ότι «όσο σταθερή είναι η υποστήριξή μας για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, εξίσου σταθερή είναι και η θέση μας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτνίασης και των αρχών και αξιών στις οποίες βασίζεται η Ένωση». «Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν», υπογράμμισε.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προέβησαν σήμερα τουρκικά μαχητικά.

Ειδικότερα, δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι από 14 αεροσκάφη (τα οκτώ οπλισμένα), προκάλεσαν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο δύο παραβάσεις και 15 παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε μία εμπλοκή.

Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Λαθρομετανάστευση

Στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s