ΕΛΛΑΔΑ

Είναι πολύ το 1.65 για τις γυναίκες;


Τετάρτη, 29 Ιούλιος 2009

Διακρίσεις σε βάρος γυναικών από το ΓΕΕΘΑ

Διακρίσεις κατά των γυναικών από το ΓΕΕΘΑ καταγράφει στη νέα του αναφορά ο Συνήγορος του Πολίτη και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να τροποποιήσει άμεσα τις προκηρύξεις για τις προσλήψεις στις στρατιωτικές σχολές, χαρακτηρίζοντας τες αντισυνταγματικές.

Η ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει την ύπαρξη διάκρισης λόγω φύλου και την παραβίαση των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση για την άσκηση ορισμένου επαγγέλματος όπως έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος θεωρεί αντισυνταγματική την ασύμμετρη αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ύψους που έγινε πρόσφατα για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές και είναι δέκα πόντους για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες (σύμφωνα με τις πρόσφατες προκηρύξεις οι γυναίκες πρέπει να έχουν ελάχιστο όριο ύψους το 1,65 και οι άνδρες το 1,70).


«Η ασύμμετρη αύξηση στοιχειοθετεί άμεση διάκριση λόγω φύλου και ως τέτοια απαγορεύεται ρητώς τόσο από την κοινοτική νομοθεσία όσο και από το εθνικό δίκαιο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στη σύνοψη διαμεσολάβησης η ανεξάρτητη Αρχή.

Επιπλέον, όσον αφορά το θέμα της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών στις αθλητικές δοκιμασίες αποτελεί κατά τον Συνήγορο του πολίτη έμμεση διάκριση λόγω φύλου, η οποία επίσης απαγορεύεται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.

«Η διάκριση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η κατ αρχήν ουδέτερη νομοθετική πρόβλεψη κοινών ορίων για άνδρες και γυναίκες δεν ανταποκρίνεται εξίσου στις δυνατότητες και των δύο φύλων, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι ειδικοί, αλλά θέτει σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση τις γυναίκες υποψήφιες σε σχέση με τους άνδρες υποψήφιους», επισημαίνει η ανακοίνωση. Για τους ίδιους λόγους, έμμεση διάκριση λόγω φύλου εισάγει και η χρήση της ανδρικής σφαίρας από τις γυναίκες υποψήφιες.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από τα αναφερόμενα σε έγγραφο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του ΣΕΓΑΣ, σύμφωνα με το οποίο «στον κλασικό αθλητισμό τα όρια μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικά, αφού διαφορετικές είναι και οι σωματικές δυνατότητες των δύο φύλων. Ακόμη και τα ριπτικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά μεταξύ τους σε αγωνιστικό επίπεδο».

Το ΓΕΕΘΑ σε απάντησή του προς τον Συνήγορο του Πολίτη υποστήριξε ότι αποτελεί επιτακτική επιχειρησιακή απαίτηση η ύπαρξη ενός κατά το δυνατόν κοινού σωματότυπου, ο οποίος θα επιτρέπει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης και στις συνθήκες των κάθε είδους επιχειρήσεων ειρήνης και πολέμου.

«Η σύνδεση του ύψους με τη σωματική αντοχή και την ικανότητα ανταπόκρισης στις επαγγελματικές απαιτήσεις του Στρατού είναι από πλευράς ΓΕΕΘΑ ατεκμηρίωτη», υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Η προϋπόθεση του ύψους των 1,65 εκατοστών για τις γυναίκες δεν έχει κριθεί ως ουσιαστική επαγγελματική προϋπόθεση που να δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση λόγω φύλου, ούτε από κάποια ιατρική έρευνα, ούτε από την πρακτική των ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στη στρατολόγηση, εκπαίδευση και επαγγελματική αξιοποίηση των γυναικών.

Αν η παγκόσμια εμπειρία είναι προς ενιαίο σωματότυπο, φαίνεται ότι τα κοινά όρια του ύψους κινούνται καθοδικά, ώστε να επιτρέπεται η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με βάση τα συμπεράσματά του ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε στα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν το θέμα προς την κατεύθυνση της άμεσης άρσης των διακρίσεων λόγω φύλου, να αλλάξουν το Προεδρικό Διάταγμα που θέτει διαφορά δέκα εκατοστών μεταξύ ανδρών και γυναικών και να θεσπίσουν νέα όρια στις αθλητικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, στα οποία να ανταποκρίνεται τουλάχιστον ο μέσος όρος ανδρών και γυναικών.

Τέλος, καλεί τη Γενική Γραμματεία Ισότητας να ενεργήσει όπως έχει αρμοδιότητα από τον νόμο και να άρει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
ioanna.iliadi@esiea.gr

3 thoughts on “Είναι πολύ το 1.65 για τις γυναίκες;

 1. Πια ισότητα ρε? Ήδη τις έχουμε αφήσει να μας καβαλήσουν…

  Καταρχάς ο στρατιώτης πρέπει να έχει ένα επίπεδο αποτελεσματικότητας, και αυτό πρέπει να είναι κοινό για άντρες και γυναίκες, τωρα αν κάποιες γυναίκες δε μπορούν να ανταπεξέλθουν, ας πάνε στο καλό. Σε λίγο θα ζητάνε να μπαίνουν γυναίκες ανεξέλενκτα σε όλα τα σώματα στρατού χάρην τις και καλά «ισότητας» ωστε να απαριθμούν εξίσου με άντρες.
  Μα η δίκαιη ισότητα θα ήταν το ελάχιστο όριο ύψους για παράδειγμα να είναι κοινό. 1,65 η 1,70 και για άντρες και για γυναίκες.
  Εμένα με ρωτάνε αν νοιώθω άνετα να εμπιστευτώ τη ζωή μου σε γυναίκα λοκατζή για παράδειγμα? Είναι δυνατό να είναι το ίδιο καλή και αποτελεσματική? Μην τρελαθούμε…

  Φαντάζεστε στην αρχαία σπάρτη μια γκόμενα ανάμεσα στους Θερμοπυλομάχους? Ένας αδύναμος κρίκος καταστρέφει τα πάντα.

  Αυτή είναι η γνώμη μου, καλώς η κακώς είναι ακραία αλλα δημοκρατία (και καλα) έχουμε.

 2. EINAI TEΛEIΩΣ ΆΔΙΚΟ TO NEO ΔΙΆΤΑΓΜΑ…ΘEΛΩ NA ΠEPAΣΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΈΣ ΣΧΟΛΈΣ,EIMAI 1.57 KAI ΠPEΠEI NA ΠAΩ 1.65 ΣE ΔYO XPONIA!KAI ΓIATI NA MHN ΠEPAΣΩ EΓΩ,KAI NA ΠEPAΣEI MIA ΚΑΜΊΛΑ ΔHΛAΔH?TO ΘEΛΩ ΠOΛY MAKAPI NA AΛΛAΞEI KATI ΣΎΝΤΟΜΑ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s