Κύπρος

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας απέρριψε αίτημα για πτήσεις στα κατεχόμενα.


CyprusMapSΙδιαίτερα σημαντική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου χαρακτηρίζει η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να απορρίψει το αίτημα των «τουρκοκυπριακών Αερογραμμών» και του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού «CTA Holidays ltd» για
έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά τέθηκε υπό δικαστική κρίση η ερμηνεία της Σύμβασης του Σικάγου αναφορικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα πρέπει, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, να σημειωθούν με ικανοποίηση τα εξαιρετικά θετικά για την Κύπρο ευρήματα του Βρετανικού Δικαστηρίου και ειδικότερα ότι το Δικαστήριο:
– Αποφάνθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους και των χωρικών της υδάτων, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτων. Η αποκλειστική κυριαρχία της Δημοκρατίας εκτείνεται εφ΄ όλου του εναερίου χώρου πάνω από το έδαφος της.


– Αρνήθηκε να εφαρμόσει την προτεινόμενη από τους αιτούντες αναλογία με την περίπτωση διεξαγωγής απ’ ευθείας πτήσεων προς την Ταϊβάν.
-Υπογραμμίζει την υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου δυνάμει του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεως, για τη μη αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s