ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαία και Νεοελληνική γλώσσα.


Διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας. Ένα «όπλο» που ακόμα δεν έχουμε αξιοποιήσει.

Του Λουκά

Η γλώσσα ενός λαού, κακώς για μένα, από πολλούς θεωρείται το μέσο επικοινωνίας ώστε να εκφραστούν σκέψεις, επιθυμίες, συναισθήματα, με ουσιαστικό στόχο τις πρακτικές ανάγκες εφαρμογής της, και μόνο αυτές.

Για κάποιους άλλους η γλώσσα ενός λαού περιλαμβάνει το πολιτισμό του, το πνεύμα του, τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες ακόμα και τις αξίες που πρεσβεύει.

Ο Άγγελος Σικελιανός κάποτε, το 1947, ενώπιον του «Διεθνούς Συνεδρίου Παγκόσμιας Ομοσπονδιακής Οργάνωσης» στο Μοντρέ της Ελβετίας είπε:

«Σας προτείνω σήμερα ως διεθνή γλώσσα της ομοσπονδίας, τη νεοελληνική, που είναι αληθινή θυγατέρα και η νόμιμη κληρονόμος της αρχαίας, από την οποία όλοι οι πολιτισμένοι λαοί άντλησαν, ως από πηγή των πηγών, το αληθινό νόημα του ανθρώπινου πολιτισμού στο σύνολό του».

Το 1985 ιδρύθηκε σιωπηλά και χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, ο «Οργανισμός για τη διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας». Σήμερα μετά από 24 χρόνια, διανύοντας μια από της πιο «πονηρές» περιόδους της ιστορίας μας, τα Ελληνικά ΜΜΕ ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο μέσο θα τρομοκρατήσει περισσότερο τον Έλληνα πολίτη όσον αφορά τη «νέα γρίπη», ποιο μέσο θα μας ενημερώσει πρώτο για το που παραθερίζουν οι…πρωτοκλασάτοι Έλληνες, αλλά και ποιος έφταιξε τελικά για τον αιφνίδιο θάνατο του βασιλιά της pop, Michael Jackson.

Την ίδια στιγμή αποσιωπούν, όχι γιατί δεν γνωρίζουν, αλλά γιατί απλά δεν «πουλάει» το γεγονός ότι:

– ξένες εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς πως 90 εκατομμύρια λέξεις, από όλες τις γλώσσες του κόσμου, αποδεδειγμένα έχουν τη ρίζα τους στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα,  

– πως ο νέος ομιλών υπολογιστής που γράφει καθ’ υπαγόρευση έχει άμεση συμβατότητα μόνο με την Αρχαία Ελληνική γλώσσα,

– πως Ισπανοί ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει πρόταση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τη καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας, ως επίσημη της Ενωμένης Ευρώπης,

– αλλά και πως μετά από πολλά χρόνια Έλληνες που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις και ιδεολογίες ενώθηκαν με σκοπό τη κοινή δράση, τον ίδιο στόχο που δεν είναι άλλος από τη διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, συμφωνούν αλλά και συμπράττουν, με τον «Οργανισμό για τη διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας». Και αυτό γιατί, καμία γλώσσα στο κόσμο δεν έχει το «πλούτο», την εκφραστικότητα, το πολιτισμό, αλλά και το συναίσθημα της Ελληνικής. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πετύχει να δίνονται υποτροφίες για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, στη Γεωργία, στο Πανεπιστήμιο ανθρωπίνων σπουδών στη Μαριούπολη, στην Ουκρανία, αλλά και σε πολλά άλλα. Κέντρα διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας υπάρχουν στη Κριμαία, στη Νότιο Ιταλία, στη Βόρειο Ήπειρο και στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Ελληνισμός είναι μια ιδέα, είναι μια παγκόσμια πνευματική δύναμη που δεν εγκλωβίζεται στην έκταση των συνόρων μας. Στη περίπτωση που διαδοθεί σωστά και με συνέπεια η Αρχαία όπως και η Νεοελληνική γλώσσα, τα οφέλη θα είναι πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα. Ο Αρχαιοελληνικός μανδύας που χιλιάδες χρόνια τώρα μας προστατεύει, θα γίνει μανδύας όλου του κόσμου.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη θα αντιληφθεί σε τι γλώσσα μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες, πως η ιστορία δεν παραχαράσσεται με τη κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων, βαρύγδουπων δηλώσεων, ψεύτικων χαρτών, αλλά και δεν θάβεται όσα χρόνια και αν περάσουν είτε ζούμε εμείς εκεί είτε όχι. Οι απανταχού φιλέλληνες θα πολλαπλασιαστούν, ενώ όλο και περισσότεροι τουρίστες θα επιλέγουν σαν τόπο προορισμού τη χώρα μας.

Τα Αρχαία, ακόμα και τα Νεοελληνικά, είναι ένα όπλο που παραμένει στη φαρέτρα μας σε καιρούς πραγματικά δύσκολους για τους Έλληνες από όλες τις απόψεις. Ωστόσο παραμένει στη φαρέτρα μας και σε καιρούς που ο στόχος των περισσοτέρων από εμάς είναι το ακριβό αυτοκίνητο, το εντυπωσιακό σπίτι, και το μεγάλο σκάφος.

One thought on “Αρχαία και Νεοελληνική γλώσσα.

  1. »ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗ ΔΥΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ»
    ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΑΡΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΣΕ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΓΝΩΡΙΣΑΝ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s