Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα στο Ναϊρόμπι ότι εναπόκειται στη Βόρεια Κορέα να θέσει τέλος στις «προκλήσεις» της και να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, μετά την απελευθέρωση των δύο αμερικανίδων δημοσιογράφων από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.
«Το μέλλον των σχέσεών μας με τους Βορειοκορεάτες εξαρτάται πράγματι από αυτούς», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων δεν σχετίζεται με τον φάκελλο του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.
«Εχουν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο των προκλητικών ενεργειών ο οποίος τους απομονώνει ακόμα περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα (…) ή να επαναλάβουν τις εξαμερείς συνομιλίες» για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, πρόσθεσε.
Η κυρία Κλίντον είπε ακόμα ότι είχε μια σύντομη επικοινωνία με τον σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αναχώρησε σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ μαζί με τις δύο δημοσιογράφους και δεν συζήτησε μαζί του λεπτομερειακά το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε εκείνος με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ.
Διέψευσε πάντως τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιλ Κλίντον χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη Βόρεια Κορέα για να επιτύχει την απελευθέρωση των δύο αμερικανίδων δημοσιογράφων που είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Δεν συνέβη», είπε. πηγή