Τουρκία

«Θεός»ακόμα ο Κεμάλ στη Τουρκία


Η αγιοποίηση Κεμάλ Ατατούρκ

«Πρόκειται για τη μοίρα των μεγάλων ανδρών της Ιστορίας: το γόητρό τους «ροκανίζεται» από τα γρανάζια του χρόνου. Και όσο περισσότερος χρόνος περνά από τον θάνατό τους, τόσο αυξάνονται και οι διαθέσεις για άσκηση κριτικής.
Στην Τουρκία από το 1951 απαγορεύεται με κίνδυνο επιβολής δικαστικής ποινής κάθε δυσφήμηση της μνήμης του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην κατά κάποιον τρόπο «αγιοποίηση» του ιστορικού ανδρός, την οποία δεν προσπερνά κανένας Τούρκος, ενώ έχει δημιουργηθεί μια εντύπωση πως απέναντι στον Ατατούρκ ακόμη και ο μυθικός ήρωας Ηρακλής ήταν μια μετριότητα…
Ακόμη και η απλή αναφορά ότι ο «πατέρας όλων των Τούρκων» είχε και προβληματικές ανθρώπινες πλευρές και ότι, ίσως, διέπραξε και ορισμένα πολιτικά λάθη, θεωρείται σε κάποιους κύκλους ως «προσβολή της αυτού μεγαλειότητος».
Ομως, η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου άνοιξε στη χώρα νέες προοπτικές, που δεν υπήρχαν όταν ψηφίστηκε ο προαναφερθείς νόμος. Και τώρα υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για το συγκεκριμένο πεδίο επικοινωνίας.
Η τουρκική δημοκρατία πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή ακόμη και ο Ατατούρκ δεν μπορεί να παραμείνει απρόσβλητος από την άσκηση κριτικής, ούτε από την προοπτική δυσφήμισης».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s