ΔΙΕΘΝΗ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για βέτο στα Σκόπια.


Image1

ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Το «κουτί της Πανδώρας» για τη χρήση του βέτο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και από άλλες χώρες άνοιξε για την ΠΓΔΜ η μη επίλυση της διαφοράς για το όνομα με την Ελλάδα, λένε πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, που, εκτιμώντας τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και με άλλες γειτονικές χώρες, υποστηρίζουν πως αυτά δεν πρέπει να υποτιμούνται.

Στα Σκόπια έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η δήλωση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Μεντούχ Θάτσι που ανήγγειλε πως θα ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που ήρθε λίγες μέρες μετά την απειλή που διατυπώθηκε και από τη Βουλγαρία, με αφορμή την υπόθεση της 23χρονης Μίτροβα.

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν σχολίασε το όλο θέμα, όμως ένα από τα μικρά εθνικιστικά κόμματα το VΜRΟ-Λαϊκό ζήτησε την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα ώστε να ασκήσει δίωξη κατά του Μ. Θάτσι για εσχάτη προδοσία.

Εκτός του Μ. Θάτσι και της Βουλγαρίας σημειώνουν και την πρόσφατη βαρυσήμαντη δήλωση του προέδρου της Σερβίας κ. Τάντιτς ότι στην ΠΓΔΜ εκπαιδεύονται Αλβανοί τρομοκράτες. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Μίσεβ, συνεργάτη του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, η χώρα αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση, καθώς εκτός από το ανοικτό θέμα με την Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και στο τρίγωνο ΠΓΔΜ-Κοσόβου-Σερβίας, ενώ έκανε λόγο και για πολιτικούς της ΠΓΔΜ που επιδεινώνουν περαιτέρω τις σχέσεις με γειτονικές χώρες.

Εν τω μεταξύ με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στα όσα δημοσίευσε το «Εθνος» περί εναλλακτικού σχεδίου της ΠΓΔΜ για προσφυγή στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ώστε να αναγνωριστεί η χώρα με το συνταγματικό της όνομα σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι πρόκειται απλώς για εικασίες, τις οποίες μάλιστα απέδωσε σε διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο όπως είπε να αποσπάσει την προσοχή από εσωτερικές πολιτικές αναταραχές.

Εμείς να σημειώσουμε ότι τις σχετικές πληροφορίες έχουν δημοσιεύσει και σε έγκυρες εφημερίδες των Σκοπίων (π.χ. εφημερίδα «Βρέμιε») επικαλούμενες μάλιστα και κυβερνητικές πηγές.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s