ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα του Πρωθυπουργού στους γείτονες.


KARAMANLHS«Ξεκάθαρα μηνύματα» προς τις γειτονικές χώρες έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που διεξάγεται στην Κομοτηνή. Όπως υπογράμμισε, «θέλουμε σχέσεις φιλίας με τους γείτονές μας» και «δεν κάνουμε βήμα πίσω στα εθνικά μας θέματα». Ταυτόχρονα τόνισε ότι κάνουν λάθος «όσοι επενδύουν σε προκλητικές εξάρσεις».

Το πρωί επιθεώρησε το μεγάλο οδικό έργο σύνδεσης με την Eγνατία Oδό και επισκέφτηκε τις νέες εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή. Ακόμα, ενημερώθηκε γιa τα έργα αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο μήνυμα στους γείτονές μας. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους του γειτονικούς λαούς, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως κάναμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα με την Αλβανία σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να είναι η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, μια γειτονιά σταθερότητας, μια γειτονιά ασφάλειας για όλους. Μια γειτονιά ανάπτυξης, μια γειτονιά προόδου για μας αλλά και για τους γείτονες μας. Στην πορεία αυτή απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός. Επαναλαμβάνω με απόλυτη σιγουριά ότι κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος όσοι επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, σε προκλητικές συμπεριφορές, σε ανιστόρητες εμμονές. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα λόγο για το νέο ρόλο της Θράκης, που «δεν είναι πια η εγκαταλελειμμένη εσχατιά». Όπως είπε, «η Θράκη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ρόλο, αλλάζει προοπτική. Οι αντιλήψεις της μιας και της άλλης τάχα Ελλάδας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός επισάμανε ότι η κυβέρνηση θα κάνει όσα χρειάζονται για την ανάπτυξη και ανάδειξή της σε διεθνή εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, σε γέφυρα προς άλλους λαούς και πολιτισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη μειονοτική πολιτική που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το θρήσκευμα, την καταγωγή ή τη γλώσσα.πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s