ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πατριάρχης-Ερντογιάν στα Πριγκηπόνησα


Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επισκέπτεται αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στα Πριγκηπόνησα συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκαν στη «Λέσχη της Ανατολής», την ιστορική κοινωνική λέσχη της Πριγκήπου όπου βιώθηκε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ιστορίας της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αλλά και άλλων χριστιανικών ή μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι δύο άνδρες γευμάτισαν στις αίθουσες της Λέσχης και είχαν εγκάρδια συνομιλία. Η Τουρκία καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσπάθειά της να στερήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνορθόδοξη μειονότητα το μεγάλο κληροδότημα του κτιρίου που στέγασε στην Πρίγκηπο το ορφανοτροφείο.

Το οίκημα αυτό επισκέπτεται τώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Στο γεύμα στη «Λέσχη της Ανατολής» είχαν επίσης προσκληθεί από τον δήμαρχο της Πριγκήπου, Μουσταφά Φαρσάκογλου και διαπρεπή μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων, όπως οι επιχειρηματίες Ισαάκ Αλατον και Τζεμ Χάκο από την εβραϊκή κοινότητα και ο Αράμ Ατες από την αρμενική.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν πέντε σημαντικά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου: ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαϊς, ο Φαρούκ Τσελίκ, ο Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ και η Νιμέτ Τσουμκουκσού.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε ο πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου, ο Παντελής Βίνγκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Ζωγραφείου, και η νομική σύμβουλος του Πατριαρχείου, Κεμπάν Χατεμί πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s