ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Εν αναμονή της τοποθέτησης των Σκοπίων.


Image2

Για αργά σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη, με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Βασιλάκης πρόκειται να παραδώσει στον κ. Νίμιτς τις παρατηρήσεις της Αθήνας επί της τελευταίας πρότασης που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής στις αρχές Ιουλίου στις δύο πλευρές. Τις επόμενες ημέρες ο διαπραγματευτής των Σκοπίων, πρέσβης Ζόραν Γιόλεφσκι, πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Νίμιτς για να του μεταφέρει τις παρατηρήσεις της ΠΓΔΜ. Ο Σκοπιανός διαπραγματευτής είχε τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, ενόψει της συνάντησης αυτής.

Πάντως, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, από την Κομοτηνή, απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας στην εξελισσόμενη διαδικασία. «Η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται. Επαναλαμβάνω ότι στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι «κάνουν μεγάλο λάθος όσοι από τους γείτονές μας επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές».

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι από την τοποθέτηση των Σκοπίων θα διαφανεί κατά πόσο η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει αποφασίσει να διαπραγματευτεί επί της ουσίας, κάτι που θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις του κ. Νίμιτς. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι εφόσον ο ειδικός μεσολαβητής συμπεράνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, θα φέρει στο τραπέζι νέες «ιδέες», με βάση τις παρατηρήσεις που θα ακούσει, προσπαθώντας να μειώσει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ως πιθανότερος χρόνος για το επόμενο βήμα θεωρείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτέμβρη. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εάν ο κ. Νίμιτς θελήσει τότε να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, να ενημερώσει για το περιεχόμενο της νέας του πρότασης στις αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρξει η σχετική προεργασία.

Ωστόσο, οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε να επαναφέρει τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας, κάνουν την ελληνική πλευρά επιφυλακτική ως προς τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η διαπραγμάτευση και ως προς την ειλικρίνεια των Σκοπίων να διαπραγματευθούν.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s