ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Ζήλος Ερντογάν για το Κουρδικό.


Image1

Αποφασισμένη να θέσει το κουρδικό ζήτημα σε τροχιά οριστικής διευθέτησης εμφανίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν, συνοψίζοντας τις ενέργειές της στο τρίπτυχο «Εκδημοκρατισμός – Ενημέρωση της κοινής γνώμης, Συνεννόηση με τη στρατιωτική και οικονομική ηγεσία – Προσέγγιση της αντιπολίτευσης». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το κουρδικό που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι στα τέλη Ιουλίου, εκτός από τις συναντήσεις με παράγοντες του κουρδικού κόμματος DTΡ, ενθαρρύνονται οι επαφές με κοινωνικές ομάδες, τουρκικές και κουρδικές, με εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ και με τη στρατιωτική ηγεσία, την οποία ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατά την καθιερωμένη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «επιδιώκει τη δημόσια, στρατιωτική και κοινοβουλευτική υποστήριξη προς την “Πρωτοβουλία για το Κουρδικό”, ώστε να πεισθεί το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα. Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι άρχισε η διαδικασία επαναφοράς των κουρδικών τοπωνυμίων. Σύμφωνα με τη “Μιλιέτ” 12.000 χωριά μετονομάσθηκαν στο διάστημα 1940- 2000, σε μια ακόμη φάση “εκτουρκισμού”, που οδήγησε στη εξάλειψη ελληνικών, αρμενικών και βουλγαρικών τοπωνυμίων».

Για να ενημερωθεί σωστά και χωρίς διαστρεβλώσεις η τουρκική κοινή γνώμη -και κυρίως οι οικογένειες Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον 25ετή πόλεμο με το ΡΚΚ- το κυβερνών ΑΚΡ συνέστησε «Επιτροπή Δημόσιας Ενημέρωσης». Παράλληλα, επιδιώκεται η προσέγγιση με την αντιπολίτευση.

Θεωρούν δύσκολο να πεισθεί ο Mπαχτσελί.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να πεισθεί ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που αντλεί ψήφους από τις οικογένειες των σκοτωμένων στρατιωτών και «φοβάται» για την ενότητα του τουρκικού κράτους. Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), μολονότι είναι σκληρός στα παζάρια, θεωρείται πιο συνεννοήσιμος από τους αναλυτές, που συνδέουν το κουρδικό και με τον άλλο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης Ερντογάν, τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι πρώτος ο Οτσαλάν ανακοίνωσε τον Ιούλιο την εκπόνηση οδικού χάρτη για τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος. Ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο, έχει όμως ταχθεί υπέρ της ενότητας του τουρκικού κράτους.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s